Аржентинският художник Алберто Моралес представя красотите на ледения континент Антарктида

...
Аржентинският художник Алберто Моралес представя красотите на ледения континент Антарктида
Коментари Харесай

Алберто Моралес показва изумителната красота на Антарктида в София

Аржентинският художник Алберто Моралес показва хубостите на ледения континент Антарктида посредством ретроспективната си галерия, подредена в централното предверие на Софийския университет, предава кореспондент на БГНЕС.


" Изложбата е доказателство, че СУ е и огромен културен център. Тази галерия, отдадена на Антарктида, е значима, тъй като е следващата стъпка за културните връзки сред нашите нации. Тя е и огромно естетическо наслаждение. Тя освен е моята уязвимост към Антарктида, само че и превъзходен метод да бъде пресътворена хубостта на ледения континент “, съобщи ректорът на най-старото висше образователно заведение проф. Анастас Герджиков.

Самият Моралес участва на изложбата и показа, че България го е посрещнала извънредно топло.

„ Надявам се още веднъж да имам опцията да показва творбите си тук. Сградите и зелените пространства ми харесаха доста тук ”, сподели художникът.


Посланикът на Аржентина у нас Алфредо Атанасов изрази своята горделивост, че аржентинският създател е персонално в София през днешния ден.


„ Алберто Моралес е спечелил и прозвището „ художникът на Антарктида “ с помощта на всичко, което е направил по време на своето творчество “, съобщи посланикът.

Изложбата е отдадена на престоя на Моралес на Антарктида през 2005 година. Тогава той е поканен да замине във връзка 100-годишнината от аржентинското наличие на Ледения континент. Там той рисува в продължение на 40 дни и основава едни от най-впечатляващите си произведения.

Освен изложбата, посетителите могат да се снабдят и с книгата на създателя „ На юг от юга. Моята Антарктида ”.

Разбира се, на събитието присъстваше и ръководителят на Българския антарктически институт и шеф на Националния център за полярни проучвания проф. Христо Пимпирев, който разказа творбите като изумителни.

„ Имате опцията да видите една изумителна галерия, която ще разкрие пред нас Антарктида, по този начин както може да я види човек на изкуството – художник, който е нарисувал тази хубост ”. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР