Архитектурата на Европейския съюз започна да се променя преди две

...
Архитектурата на Европейския съюз започна да се променя преди две
Коментари Харесай

„Плусинфо“: Правителството на РСМ вече се примири, че ЕС няма да я приеме

Архитектурата на Европейския съюз стартира да се трансформира преди две години, когато френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е нужна нова методология за разширение и че той персонално планува друга Европа. Това  разясниха локалните специалисти, с които „ Плусинфо “ беседва, откакто сходно бомба избухна информацията, публикувана от Ройтерс, че Европейски Съюз към този момент не подсигурява европейско бъдеще на Западните Балкани.

Анализаторите споделят, че ходът на Съюза е предстоящ, защото от ден на ден страни членки се опълчват обществено на концепцията за разширение на европейското семейство. От друга страна, съгласно тях, неналичието на консенсус по отношение на разширението значи и липса на консенсус против разширението.

Особено забавно е изказването на министъра на защитата Радмила Шекеринска, която единствено часове след публикуването на отрезвяващия текст от Ройтерс съобщи, че Европейски Съюз стана доста мъчно да се ръководи и че възможното разширение с още пет или шест страни ще сътвори спомагателен безпорядък в европейското семейство.

Реакцията на външния министър Буяр Османи не беше с нищо по-добра, откакто той акцентира, че посланието от Европейски Съюз не е положително, само че че няма нищо ново в него.

Това евентуално е повода за гнева на ръководителя на парламентарната комисия по външните работи Антонио Милошоски, който твърди, че Буяр Османи и министър председателят Зоран Заев са знаели преди две години, че Европейски Съюз не възнамерява да ни отвори вратата, а просто ще ни остави извън и ще ни чете приспивни приказки за това какъв брой красиво е вътре.

Знаехме, само че мълчахме?

Милошоски споделя, че външният министър Буяр Османи и министър председателят Зоран Заев от дълго време са били осведомени, че Европейски Съюз ще затегне нещата и ще блокира разширението.

„ Архитектурата на Европейския съюз стартира да се трансформира по същото време, когато френският президент Еманюел Макрон съобщи преди две години, че е нужна нова методология и че той персонално си показва друга Европа. Уверявам ви, че даже тогава министърът на външните работи Буяр Османи и министър председателят Зоран Заев знаеха по какъв начин стоят нещата в европейското семейство и че ще пристигна денят, когато Европейски Съюз обществено ще каже, че подвига ръчната спирачка и стопира разширението. Глупаво е да се държим като сюрпризирани в този момент, тъй като аз самият споделих преди две години, че България не е единствената страна членка на Европейски Съюз, която блокира европейския път на Македония, само че че три или четири други страни са срещу. Но тогава държавното управление ме упрекна, че популяризирам подправени вести “, сподели Милошоски.

Той прибавя, че в този момент Македония няма различен избор, с изключение на да изчака изборите във Франция, макар че, както той споделя, от резултатите от изборите там няма да зависи прекалено много решението на Европейски Съюз.

„ Сега би трябвало да изчакаме изборите във Франция и да се надяваме, че тогава ще получим отговори на всички въпроси. Разбира се, за нас би било най-добре, в случай че Европейски Съюз отстъпи и извърши обещаното, само че мисля, че е доста мъчно фантазиите ни да се осъществен за малко време. От друга страна, Франция има своя ясна визия и концепция да реформира Европейския съюз и няма да се трансформират доста неща в наша изгода, без значение кой ще завоюва изборите. Както споделих, става въпрос за няколко държави-членки и е мъчно да се реализира консенсус “, изясни Милошоски.

Ройтерс, базирайки се на четирима дипломати от Брюксел и вътрешен документ на Европейски Съюз, даде ясно да се разбере, че Европейски Съюз към този момент не може да подсигурява участие на шестте страни от Западните Балкани, които чакат влизане, както даде обещание по-рано. Тази позиция, съгласно организацията, е построена заради страха на Брюксел от политическите реакции в страните членки.

„ На идната среща на високо ниво в Словения Европейският съюз възнамерява да повтори обещанието си отпреди 18 години, че ще даде недвусмислена поддръжка за европейската вероятност на страните от Западните Балкани “, се споделя в плана на декларацията за срещата на върха, който има поради Ройтерс.

В него се изяснява, че макар че страните не разкриват позициите си, страни като Дания, Холандия и Франция се опасяват от бързо влизане на нови членове, както се случи през 2007 година с Румъния и България.

„ Европейски Съюз индиректно изостря напрежението в район, който мечтаеше да се причисли към Съюза след кървавите войни през 90-те години “, цитира Ройтерс неназован посланик.

Липсата на консенсус не е краят на света

Изпълнителният шеф на Института Преспа Андрея Стойковски споделя, че страната може да не е член на Съюза, само че че бъдещето ни остава европейско.

„ Независимо от писанията на Ройтерс, Европейският съюз няма да се откаже от програмата за разширение, както не се отхвърля и от програмата от Солун, а това е документ, който беше признат през 2003 година и даваше ясни гаранции за несъмнено европейско бъдеще на всички страни от Западните Балкани, откакто изпълнят нужните критерии за участие. Това значи, че страната ни може да не е член на Европейски Съюз, само че бъдещето на Македония е в Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложения през вчерашния ден Македония да взе участие в конференцията „ Бъдещето на Европа “, а ние знаем доста добре, че в тази конференция в никакъв случай не вземат участие страните, които не стоят устойчиво на европейска земя “, сподели Стойковски.

Той счита, че неналичието на консенсус измежду страните членки на Съюза не значи, че разширението на европейското семейство ще бъде спряно изцяло.

„ Факт е, че не може да се реализира консенсус сред страните членки на Европейски Съюз по отношение на разширението на Съюза, само че въпреки това, не може да се реализира консенсус за цялостно прекъсване на разширението на Съюза. Няма явен консенсус нито за едното, нито за другото. Това значи, че политиката няма да бъде отстранена, до момента в който Европейски Съюз приказва за разширение ", изяснява Стойковски.

Няма нищо ново

Посланието от Европейски Съюз не е положително, само че съм уверен, че Съюзът към момента се ангажира с участието на района в европейското семейство и този вид е без конкуренция “, сподели външният министър Буяр Османи в „ Утрински брифинг “.

„ При подготовката на органите на Европейски Съюз за взаимната декларация, която да бъде призната на срещата на високо ниво в Бърдо, Словения, породи алтернативата дали тази среща на върха въобще е за разширение и дали думата „ разширение “ би трябвало да участва в този документ. Някои го поясняват като продължение на евроскептицизма на избрани страни, което не е нищо ново. Други го поясняват повече при установяване на съответната среща на върха, без значение дали става въпрос за среща за разширение или е среща на върха, която единствено демонстрира фокуса на Европейски Съюз към Западните Балкани. Какъвто и да е разновидността, известието не е положително, само че не е нищо ново. Има страни членки, които считат, че Европейски Съюз действа прекомерно мъчно, с цел да се причислят нови шест страни, които да заплашват с техните права на несъгласие, дружно с техните комисари “, сподели Османи.

Според него посланието остава, че Западните Балкани един ден ще бъдат част от Европейски Съюз и това е доста значимо.

„ Представете си, че Европейски Съюз каже, че няма предложение за участие в Западните Балкани. Докато Урсула фон дер Лайен идва в Скопие и споделя, че поддръжката е недвусмислена, би трябвало да продължим да работим, да се демонстрираме, да се потвърждаваме и да ги убеждаваме, че заслужаваме да бъдем там “, сподели Османи.

Управлението на Европейски Съюз става мъчно

Министърът на защитата Радмила Шекеринска признава, че Европейският съюз в последно време е станал доста сложен за ръководство.

„ Имаше алтернативи за всички разширения, само че в този момент е правилно, че с всички нови държави  членки Европейският съюз стана доста по-труден за ръководство. Имате хора от столиците, които споделят: „ Ако в този момент не можем да реализираме консенсус по някои въпроси, по какъв начин ще действаме, когато европейското семейство се разшири с още пет или шест страни от Западните Балкани?! “ И в действителност, в този момент е доста мъчно от всички страни членки да се реализира цялостно единодушие по даден въпрос, а е обикновено и се чака нещата да станат по-трудни, в случай че към европейското семейство се причислят всички от Западните Балкани “, сподели Шекеринска.

Тя изяснява, че нашата задача в този момент е да продължим да работим с последователите на разширението на Съюза.

„ Сега би трябвало да продължим да работим с последователите на разширението, само че и да даваме причини на тези, които са срещу разширението. Трябва да потвърдим на критиците, че бъркат, и непрекъснато да приказваме за това какъв брой значимо е разширението на европейското семейство за целия район “, сподели Шекеринска.

Недовършена работа
 БНП: Европа да отбрани българите и българското културно завещание в районен съд Македония (СНИМКИ) БНП: Европа да отбрани българите и българското културно завещание в районен съд Македония (СНИМКИ)
Европейските и българските институции да подхващат дейности за отбрана на българското културно завещание в районен съд Македония, възвръща...

Не е изненадващо, че Европейският съюз не е склонен да подсигурява участието на балканската шесторка в европейското семейство, само че е изненадващо, че към този момент не е загадка, че разширението на Европейски Съюз е неразрешена дума в някои страни членки, сподели Сузана Грубйешич, сръбският вицепремиер, отговарящ за европейската интеграция.

Пред организация Танюг тя разяснява, че в този момент към този момент не е необичайно, че хората от Западните Балкани имат все по-малко религия, че Европейски Съюз ще извърши обещаното преди 20 години.

„ Информацията, оповестена от Ройтерс, не е изненадваща, само че е изненадващо, че никой не се пробва да скрие, че разширението е неразрешен термин в някои страни членки. Дори тази среща на върха за Западните Балкани, сходно на двете предходни в София и Загреб, не може да предложи нищо повече от европейска вероятност или някаква друга сходна фраза без наличие “, сподели Грубйешич.

Тя прибавя, че интеграцията на Западните Балкани остава незавършена работа.

„ Не бива да ни изненадва фактът, че жителите на Западните Балкани губят доверие в Европейски Съюз и не чакат той да извърши обещанията си, дадени преди две десетилетия. Интеграцията на Западните Балкани остава незавършена работа, а самият Европейски Съюз е визия за отчаяние “, заключи Грубйешич.

Визовият режим виси на конец?
 Атанас Величков: В районен съд Македония разрушавам монументи, само че драпаме към Европа Атанас Величков: В районен съд Македония разрушавам монументи, само че драпаме към Европа
Клепач е малко село в община Прилеп. Според преброяването от 2002 година популацията е 160 души. Селото остава в историята с обстоятелството, че там...

Германия, Франция и Италия са ядосани от " злоупотребата " с визовия режим от жителите на Западните Балкани, както и от трите страни от Източното партньорство, които също търсят публично участие в Европейски Съюз, заяви " ЕЮОбзървър ".

Това е част от вътрешен документ, до който ЕЮОбзървър имал достъп и в който се показва, че безвизовият режим със Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна още веднъж е под въпрос, оповестява кореспондентът на МИА от Брюксел.

Преди няколко дни Франция разгласи стягане на визовия режим, защото, както споделят там, казусът се крие в молбите за леговище от Албания, Сърбия и Грузия. Същевременно Германия се оплаква от молбите за леговище от Албания и другите три източни страни.

Според " ЕЮОбзървър " македонците биха могли да съставляват проблем за Белгия, където броят на молбите за леговище от Македония е скочил това лято.

………..

Анализът е на Мартин Богатиноски, Плусинфо.мк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР