Архитектът Иван Иванов пристига в Пърт в средата на XX

...
Архитектът Иван Иванов пристига в Пърт в средата на XX
Коментари Харесай

Архитектът Иван Иванов: легенда в Австралия, непознат у дома

Архитектът Иван Иванов идва в Пърт в средата на XX в. откакто напуща Европа като емигрант. Неговият жанр бързо печели сърцата на редица фамилии, които му разпореждат проектирането на домовете си. Днес къщите, основани от Иванов, са емблематични със своя различим и ексцентричен дизайн.
Когато австралиецът Джак Ловъл е още дете и пораства в родния си град Пърт, едва ли си е давал сметка какъв брой специфичен е домът му и по какъв начин ще промени живота му като възрастен. Къщата с екзотичното за Австралия име " Йорданов " (на англ. Jordanoff House) е била издигната по поръчка на български химик през 50-те години на XX в. И в случай че за господин Йорданов не се знае доста, то неговият другар, архитектът на постройката, набира популярност в днешно време. Става въпрос за родения в Кюстендил през 1919 година Иван Иванов. Въпреки че е работил сред 60-те и 80-те години на XX в., името му нашумя отвън общността на тесните експерти по архитектура чак през последните няколко години, и то частично посредством точно на Джак Ловъл - героят от първото изречение. След като пораства, той става архитектурен фотограф и през 2016 година стартира да документира и разпространява забележителното творчество на българския проектант, като дотук е разгласил книга със фотоси (която към този момент е с привършен тираж) и е направил няколко изложения във и отвън Австралия.

Иван Иванов е проектирал над 100 къщи в Пърт, като неговият необикновен почерк се отличава и е приет в архитектурната общественост както на града, по този начин и оттатък него. Къщите му постоянно са наричани " шедьоври ", а самият той - " емблематичен " за архитектурата. Въпреки това Иванов е съвсем чужд в родната си България.
Реклама Един избягал човек
Пътят на архитекта е посипан с редица трудности, само че положителната вест е, че той ги преодолява и съумява да остави скъпо завещание след себе си. Иванов е роден в Кюстендил след края на Първата международна война в артистично семейство, споделя и различен австралиец, Уорън Андерсън, който също изследва творчеството му. По време на презентация в Университета в Мелбърн през март 2023 година Андерсън отбелязва, че точно известният художник Илия Бешков преподава изобразяване с акварели на Иван Иванов, когато той е дете и младеж. Влиянието на Бешков се простира до такава степен, че след това бъдещият проектант рисувал карикатури на възложителите на къщите, които проектира, като подарък.

Иванов показва своя гений за образните изкуства още като млад и с поддръжката на татко си той отпътува да учи в Техническия университет в Мюнхен на 21 години. Първоначално изкарва прехраната си като карикатурист в Германия, до момента в който не стартира работа в архитектурно бюро. Няколко години по-късно той се дами за германка. Съществен поврат в живота му настава, когато през февруари 1950 година младото семейство напуща Европа, качват се на кораба Farsea в Неапол и отпътуват за Австралия като бежанци след края на Втората международна война. Причината е била икономическа - след войната Иванов не можел да си откри работа, споделя единият му наследник, Николай, пред ABC Australia. Двойката прекарва цели четири седмици на борда със стотици други пасажери. Любопитен факт, който Андерсън споделя, е, че Иванов е желал да замине за Калифорния, където модернизмът бил във напредък по това време, а вторият му избор е бил Аржентина. Чак на трето място е била Австралия, където в последна сметка попада.

Когато Иванов и брачната половинка му стъпват на австралийска земя обаче, се оказва, че дипломата му за проектант не се признава и му лишава време да се записва професионално. След малко престояване в Мелбърн двойката се мести в Пърт, където след това се раждат и двамата му синове, Майкъл и Николай. През 1963 година Иванов стартира личен бизнес - " Студиото на Иванов ", и по този начин слага началото на една богата кариера, която ще остави скъпа диря в австралийския град.
Портретът на Иван Иванов е юридически през 1956г., когато той е на 37. [семеен списък, възложен на " Капитал " ] Автор: Фриц Кос Един Иванов за цялостен Пърт
За 20 години той проектира над 100 къщи, като Джак Ловъл споделя пред " Капитал ", че все още са оживели към 40 от тях. Работил е и по публични здания като хотел, библиотека, музикално студио. Стилът на Иванов съдържа нотки на брутализма, който архитектът си носи от Европа, и проличава главно през използването на бетонни блокове във фасадите. Сградите му обаче надграждат грубостта и суровостта на течението с артистизъм. Неговата идея е, че архитектурата е изкуство и той държи на естетиката в плановете си. Освен външното оформление Иванов основава и интериорния дизайн на домовете, като той е надалеч от асоциациите с бруталистичната архитектура, а в противен случай - той е пъстър, комфортен, включва доста дърво и стъкло и залага на артистичността във формите и цветовете. " Като не следваме " трендовете " в дизайна, а като планираме разумно и с въображение по отношение на днешните условия, с очи, отворени за бъдещо развиване и без да забравяме предишното, можем да сме сигурни, че през днешния ден строим къщи, които също ще бъдат къщи и от утрешния ден ", споделя починалият проектант. Съветът за завещание на Западна Австралия, формалната организация, която дава отговор за паметниците на културата, отбелязва, че Иванов има неповторим жанр и метод към материали и форми. Той обича да се заиграва със светлината в слънчевия Пърт, като е мислел върху това по какъв начин ще живеят жителите на домовете, които проектира. Типични за неговата работа са огромните прозорци и това, че отделя стаите със секции с лавици вместо със стени.
Kessel House има забавна веранда с ексцентрична резба в бетона, от който е построена. Автор: Джак Ловъл Реклама
" Няма нищо друго сходно в Австралия, което даже малко да се приближава до това ", споделя Джак Ловъл.

Австралийският проектант и тв водещ Стюарт Харисън отбелязва, че за Пърт Иванов е каквото Гауди е за Барселона - " фигура, която не може да бъде отделена от мястото, в което е работил и на което е оказал помощ да добие еднаквост ". Това е и едно от най-впечатляващите неща в историята: по какъв начин този преселник от България заживява в едно място, където не е наложително, че ще бъде признат. " Пърт е много стеснен град. Хората от Пърт обичат да си работят с хора от Пърт. Дълго време хората не са разбирали работата на Иван " , споделя Джак Ловъл. В последна сметка Пърт се води най-изолираният град на света - към него има пустиня, а най-близкият различен метрополис е Аделайд, който е на цели 2100 км.

Иванов е работил в нововъзникващи квартали, където е имал пространство да развие концепциите си. Екстравагантните фасади на Иванов населяват покрайнини, които другояче имат постен и обикновен тип. Пред " Капитал " Джак Ловъл акцентира, че едно от най-специалните неща в Иванов е, че донася европейското чувство за хармония в Пърт. Той отбелязва, че градът е бил необикновен и забавен декор за работата на българина. В 70% от времето там грее слънце, а и градът е крайбрежен - нищо общо с Кюстендил или Мюнхен. Архитектът е трябвало да се научи да работи в среда със синьо небе, шир и ярка светлина, много друга от местата в Европа, където е живял. Фотографът счита, че Иванов се е приспособил много бързо.
" Бeз значение къде беше попаднал, той щеше да направи нещо особено и щеше да бъде плодотворен. " Джак Ловъл, архитектурен фотограф Фотограф: Джак Ловъл
Именно поради топлото време Иванов е можел да интегрира присъщото за калифорнийския модернизъм размиване сред външни и вътрешни пространства, като да вземем за пример прави вътрешни дворове, които могат да са столова или хол на къщата, споделя от своя страна пред студенти Уорън Андерсън. Той има екзотична доктрина, че ислямската архитектура на джамиите в България, както и обичайните български фолклорни претекстове, са повлияли на Иванов в дизайна на интериор и фасади - особени поради елипсовидните и като цяло геометрични форми, които той интегрира в стила си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР