Архипастирско новогодишно посланиеДо освящения клир и православните християни на пловдивската

...
Архипастирско новогодишно посланиеДо освящения клир и православните християни на пловдивската
Коментари Харесай

Архипастирско новогодишно послание - пловдивски митрополит Николай

Архипастирско новогодишно обръщение

До освящения клир и православните християни на пловдивската епархийска черква

„ Винаги желайте положителното и един другиму, и на всички “ (1Сол.5:15).

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Божият мил промисъл ни води през всички дни на нашия живот, сочейки ни правия път на положителното, мира и благополучието, на духовното рационализиране и безконечното избавление. Поради това ние непрекъснато се уповаваме на Бога. Въпреки слабостите ни и непослушанието ни пред Неговата свята воля, Той няма да ни лиши от Своите милости и берекет, нужни за целия ни живот и изключително за задачата на нашето битие – спасението. Цялото създание се осланя на Божията благосклонност и благотворителност, както е споделил премъдрият псалмопевец: „ Всички от Тебе чакат да им дадеш храната о време. Даваш им – одобряват, отваряш ръката Си – насищат се с богатство ”(Пс.103:27-28).

Не единствено поради материалните потребности насочваме молитвен поглед към Бога, а на първо място заради моралните и духовни потребности на нашите сърца и души. Ние знаем, че Бог по Своя мил промисъл може, както споделя свети деятел Павел, да запълни всяка наша потребност за популярност посредством Христа Иисуса (Фил.4:19). Затова молитвеният ни блян е извърнат към Всеблагия Бог и непрекъснатият молитвен шепот на нашите сърца търси Божията доброта.

Има и защо да благодарим на Бога, тъй като Той увенча изтеклата година със Своята доброта. Ето през миналата година Той ни подари с доста милости. Светата ни Църква в своя плодороден живот живително одобри тия милости, с цел да се утвърди като дирек и крепило на истината. Ние всички, които сме в пълнотата на Божията Църква, черпим от потока на нейния плодороден живот, с цел да напредваме в пътя на положителното и спасението.

И за епархийската ни черква милостите Божии бяха огромни. Посещението на Високопреосвещеният Халкидски митрополит Хризостом, който донесе честната глава на света великомъченица Марина, беше явен знак за Божията благосклонност, проявена към нас, днешните християни, които към този момент актуализирани и облагодатени от тази велика реликва, встъпваме в новолетието, с цел да „ вървим в освежен живот ” (Рим.6:4), да служим с освежен дух. Такъв би трябвало да бъде животът на християнина – нов в смисъл, в дух, в дело, защото християнинът е облечен в „ новия човек, който се обновява в познанието, по облика на своя Създател ”(Кол.3:10).

Живеем с вяра, че Своите милости и богати щедрости Бог ще прояви и през новата година, когато ще отбележим с подобаваща чест, с духовно празненство и празнични богослужения 350 години от подвига на свещеномъченика на родната на черква, свети Висарион свещеник Смолянски.

Светлината на този страдалчески героизъм е неугасима и блестящо популяризира Господа измежду актуалния бездуховен и безверен свят. Знаейки, че „ който е в Христа, той е нова гад, античното мина: ето всичко стана ново ”(2Кор.5:17). А новата гад, съгласно нашето и евангелското разбиране, ознaчава живот в истина и святост на истината. Ярък образец за това е св. Висарион, които пострада за правдата и светостта на истинката православна религия в Иисуса Христа.

Да бъдем усърдни в молитва и в благочестие, та в действителност с плодородното Божие подпомагане да се облечем в новия човек и да вършим делото на правдата, на истината и на светостта за наше избавление.

Бог да благослови Новата година, с цел да бъде Нему удобна и за нас щастлива и душеспасителна под Неговата доброта.

Да е честита, мирна, щастлива и благословена новата 2020 година! Амин!

+ Пловдивски митрополит Николай
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР