Археолозите успяха да разкрият първите улици на Велики Преслав или

...
Археолозите успяха да разкрият първите улици на Велики Преслав или
Коментари Харесай

Археологически открия разказват историята на водата и улиците в Преслав

Археолозите съумяха да разкрият първите улици на Велики Преслав или съществуващата преди него военна цитадела. Заедно с това към този момент е ясно по какъв начин е планувана и издигната първата българска столица, стигнаха и до водоснабвидетлана система на града. Проследявайки водопроводите, учените стигат до непредвиден извод - водата за първенците на града наподобява е била токсична. Репортаж на Мария Чернева и Анна Андреева
Снежана Горянова - началник на археологическите разкопки, НАИМ-БАН: Столичният град е добре и деликатно плануван авансово преди строителството още в ранните му стадии, добре водоснабден, водоснабдителната система е построена системно, целеустремено още преди залагането на основите на постройките.
За в този момент археолозите са попаднали на 6 канала, които са снабдявали с вода града от близки височинни водоизточници.
Те са много огромни, значи е бил огромен дебитът.
Снежана Горянова: Да, много огромна е и опцията за доставка на водата, тъй като се употребява по гравитачен път, т.е. би трябвало да се обезпечава опция при по-голям дебит да може да поемат тръбите този дебит.
Розов хоросан и подово отопление. Значи сме в банята.
Баните в Преслав несъмнено следват византийския или римския модел. Но наподобява са били за самостоятелно прилагане.
Снежана Горянова: Но има прочут декаданс от римската традиция, където банята е била една социална постройка за другарство, за продан на отзиви, за политика, за просвета.
Освен вода за семействата, в книжовното средище явно водата е носела и хармония.
Снежана Горянова: Имаме сведения за Преслав, че кавхан Исбул, един от значимите боляри в страната, е построил фонтан, т.е. това е било почтено за отбелязване в историята, събитие, което е значимо, нещо което може да извършите като подарък на владетеля
Водно огледало може би с фонтан - преди време си е било огромен разкош.
Към лукса спадат и оловните тръби във владетелските Определено не са знаели какъв брой е отровно това за тях.
Как им се е отразила обогатената с олово вода, няма сведения, можем единствено да гадаем. Археологическите изследвания към този момент могат да сложат завършек на други догадки. Какво е имало тук преди Преслав. За благополучие, строителите на града не са разчиствали доста. Не са си прочистили даже бъркалата за хоросан и първите улици на зала още са там.
Снежана Горянова: На укреплението на Преслав, което е съществувало още от времето на хан Омуртаг. Тъй като най-вероятно точно за Преслав се отнася това сведение за построяването на Аул на Тич. А не за известния в този момент Омуртагов аул при хан Крум.
От предстоличния интервал учените откриват и постаменти за огромен дървен подиум, предназначението му още не е разгадано. Между дворцовите постройки откриват и дървени навеси за конете. Но разкритите до тук улици към двореца не носят следи от колела. Ще търсят отговорите при последващи изследвания.
Източник Българска национална телевизия


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР