Археолози намериха на три километра от емблематичния комплекс Стоунхендж съоръжение,

...
Археолози намериха на три километра от емблематичния комплекс Стоунхендж съоръжение,
Коментари Харесай

До Стоунхендж се появиха нови мегалитни паметници

Археолози откриха на три километра от емблематичния комплекс Стоунхендж оборудване, което доста наподобява на него. В покрайнините на най-известния мегалитен монумент в света има доста други нови мегалитни монументи, храмове и параклиси, оповестяват учените след завършването на 4-годишно изследване.

Благодарение на профилирана техника археолозите съумели да видят забележителни пейзажи, осеяни с могили, параклиси, светилища, ями и други находки, които не са били забелязвани в никакъв случай до момента. Най-интересният обект измежду тях е монумент, построен от шестдесет големи камъка с дължина към метър и половина и ширина три метра.

След последните находки на учените излиза наяве, че равнината Солсбъри е била деен набожен център, който е разполагал с над шестдесет значими места, където античните общества са провеждали сакралните си ритуали и са правили религиозните си отговорности.

За да се доберат до всички нови находки, учените от университетите в Бирмингам и Брадфорд, както и техни сътрудници от института Ludwig във Виена, си послужили със специфичен радар, който може да сканира археологически обекти на дълбочина до четири метра. Така те достигнали до стотици скрити монументи във всички направления на обсъждания периметър.

 Паметник Стоунхендж

За тях обаче най-неочаквано се оказало откритието на шестдесет каменни колони с обща дължина от триста и тридесет метра.Те са необятни три метра и са дълги към 1.5 метра. Позиционирани са хоризонтално. Археолозите считат, че камъните са формирали южната част на ритуално заграждение, което е било направено във формата на буквата С.

Освен монументалното изобретение археолозите разкрили повече от шейсет други незнайни до този миг праисторически монументи разпределени в равнината Солсбъри, в това число двадесет обредни ями, достигащи до пет метра в диаметър, осем надгробни могили от ранната бронзова ера, четири светилища или гробници от желязната ера.

Те се натъкнали още на шест животновъдни заграждения от бронзовата и желязната ера, седемнадесет структури, принадлежащи на неолита и бронзовата ера.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР