Археологията е една от най-интересните области на изследване в света.

...
Археологията е една от най-интересните области на изследване в света.
Коментари Харесай

Случайни археологически находки, пренаписали историята

Археологията е една от най-интересните области на проучване в света. Въпреки че е остаряла просвета и всяко ново потомство се е стараело да открие изгубените секрети на предците си, даже и през днешния ден учените попадат на неподозирани открития, които значително трансформират всичко, в което са вярвали досега и за следващ път пренаписват историята. Ето и няколко такива археологически сензации.

Дефилето Олдувай

Преди няколко години откритията в дефилето Олдувай в Северна Танзания трансформираха напълно човешката история. Там палеонтологът Мери Лики откри най-старите остатъци на умел човешки предшественик. Изследване потвърди, че те са на два милиона години. За съпоставяне най-старите открити остатъци на хомо сапиенс са на 17 хиляди години.

Гьобекли тепе

Смятан за най-стария храм в света, Гьобекли тепе в Турция е издигнат 6000 години преди Стоунхендж. Дълго време считан за нормално гробище, храмовият комплекс се оказа, че е доста по-древен и значим за цялата човешка история. Дори немският археолог Клаус Шмит, разкрил тайните на комплекса, споделя, че това е първата човешка постройка, чиято цел не е обезпечаването на покрив.

 Случайни археологически находки, пренаписали историята

Град Хондуран

Доскоро се смяташе, че най-големите предколониални цивилизации на Америка са тези на инките, ацтеките и маите. Това мнение се промени след откриването на Хондуран надълбоко в джунглата на Хондурас. Пред очите на смаяните учени се разкрил голям град с напоителни канали, канализация, дворци и пирамиди. Все още не е ясно кой народ го е населявал, само че учените са уверени, че те били съвременници на античните египтяни, а градът дълго време бил най-големият в света.

Галеонът Сан Хосе

Наскоро край крайбрежията на Колумбия бе открит испанският галеон Сан Хосе, потънал от британците през 1708 година. Той стана прочут като най-ценния потопен транспортен съд. Съдържащите се в него злато, скъпоценни камъни и благородни метали са оценени на към милиард и половина $, което сподели какъв брой богати били предколониалните империи на Америка. Не е инцидентно, че от този момент не стопират правосъдните разногласия коя страна може да претендира за големите благосъстояния.

Кошмарът под град Дура

Зловещите разкрития под град Дура в днешна Сирия демонстрираха, че от зората си хората са способни на кървави зверства. Там през 256 година сл. Хр. за първи път в човешката история е употребявано химическо оръжие. Това става при следващата война сред Персия и Рим. И от двете страни борбата се води в тунели, прокопани под града. Персите употребяват сяра и битум, които основават отровния газ серен диоксид, който избива десетки хиляди римляни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР