ARCHER2, най-мощния суперкомпютър в Обединеното кралство, скоро може да има

...
ARCHER2, най-мощния суперкомпютър в Обединеното кралство, скоро може да има
Коментари Харесай

Великобритания планира суперкомпютър със собствени чипове


ARCHER2, най-мощния суперкомпютър в Обединеното кралство, скоро може да има по-мощен правоприемник на трона (снимка: EPCC/The University of Edinburgh)

Б ританският министър-председател Риши Сунак разкри стратегия на държавното управление , която ще разреши на страната да „ укрепи мястото си на международна научна и софтуерна суперсила до 2030 година ” . Един от главните планове на програмата е HPC система, която може да се конкурира по мощ с най-производителните суперкомпютри в света.

Бъдещата машина ще конкурира суперкомпютъра Frontier, конфигуриран в Съединените щати, който се смята за един от най-мощните в света, наред с китайските OceanLight и Tianhe-3. Министерството на финансите обаче към момента не е дало единодушие за финансиране на плана, оценен на 1 милиард $, съгласно източници, на които се базира The Register.
още по темата
В момента министърът на финансите преглежда предложение от февруари на Министерството на науката, нововъведенията и технологиите за вложения в размер на £800 милиона ($946 милиона) в създаване на суперкомпютъра. За съпоставяне, Frontier коства към $600 млн.

Подобен суперкомпютър ще даде подтик на локалната софтуерна промишленост, защото се чака изчислителната система да бъде построена от английски компании, употребявайки чипове и системи, основани също от английски производители. Тоест, не се планува присъединяване на американската HPE и френската Atos, основали доста от най-мощните суперкомпютри в света.

Британският стартъп Graphcore, който към този момент работи върху суперкомпютъра Good Machine AI, ще дава отговор за новата изчислителна машина. Good Machine AI коства към 120 милиона $ и има нейната продуктивност е 10 eflops при калкулации с ниска акуратност (не FP64).

В плана може да се включи Arm, защото първият в света Arm-базиран суперкомпютър Isambarad беше пуснат точно във Англия. Друг евентуален участник е американската Nvidia, която също употребява Arm-ядра в най-новите чипове Grace Superchip и Grace Hopper.

Ситуацията със суперкомпютрите се утежнява от обстоятелството, че поради Брекзит, Обединеното кралство напусна консорциума EuroHPC, в чието основаване взе интензивно присъединяване. Суперкомпютрите EuroHPC към този момент са класирани на трето (финландския LUMI от HPE) и четвърто (италианския Leonardo от Atos) място в последния рейтинг TOP500.

EuroHPC скоро ще внедри най-мощния европейски суперкомпютър с изкуствен интелект MareNostrum-5, първия от екзамащаб – JUPITER и шест квантови компютъра. В същото време Европейският съюз интензивно влага в основаване на лични процесори и ускорители, както и системи за предпазване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР