Апокрифният лозунг изяжте богатите, който се приписва на Жан-Жак Русо

...
Апокрифният лозунг изяжте богатите, който се приписва на Жан-Жак Русо
Коментари Харесай

От Наследници до Белият лотос: Защо историите за богати винаги са хит

Апокрифният девиз " изяжте богатите ", който се приписва на Жан-Жак Русо по време на Френската гражданска война, е изключително настоящ напоследък.

Нещо повече – той се трансформира в хаштаг за постове в обществените мрежи по отношение на филми и телевизионни излъчвания, които разкриват пикантни детайлности от живота на свръхбогатите.

" Наследници " (чийто край следва през уикенда), " Паразит ", " Менюто ", " Белият лотос " и " Триъгълник на тъгата " са едни от най-известните образци за тази нова наклонност.

Едно е несъмнено – ние, елементарната аудитория, гълтаме с вкус всяко наличие за живота на богатите, а гладът за такива истории наподобява неутолим, написа в разбор по тематиката BBC.

Тенденцията никога не се лимитира единствено до екрана. Сценариите на епизодите от " Наследници " бяха оповестени в книга от литературното издателство Faber.

Няколко от най-горещите романи на 2023 година също са отдадени на свръхбогатите представители на обществото. Например Сара Томас, някогашна частна учителка на милиардерски деца, ни вкарва в света на съветските олигарси с дебюта си " Кралица К ", а действието на новия трилър на Елъри Лойд " Клубът " се развива в ултраексклузивен клуб на частен остров.

Но сигурно най-харесваният разказ на годината е " Улица Ананас ",  блестящият дебют на американската редакторка Джени Джаксън, препоръчан и за телевизионно разпространяване.

Бестселърът на " Ню Йорк Таймс " споделя историята на Стоктънови, семейство, натрупало доста  състояние от недвижими парцели в Ню Йорк.

Някои читатели може би ще се възмутят от самата концепция на романа, само че всеки, който отвори " Улица Ананас ", евентуално ще бъде изцяло обхванат от сюжета. Книгата е по едно и също време остра и състрадателна, и предлага на читателя взор към това по какъв начин даже мегабогатите могат да отворят очите си за моралните въпроси, които стоят пред елементарните хора.

Авторката Джаксън харесва сериали като " Наследници ", само че счита, че " може би е по-интересно да се прегледат хора, които се пробват да бъдат положителни - или които си мислят, че са положителни и би трябвало да се оправят с привилегиите си по разнообразни способи ".

Едно от главните музи за романа е публикация в " Ню Йорк Таймс " за деца с наследствени фондове, които раздават парите си. Джаксън е запленена от това по какъв начин равносметката за обществената неправда се случва по друг метод при милениалите и поколението Z, в сравнение с за предходните генерации, които може да останат озадачени, в случай че не и искрено враждебни към сходни практики.

Вдъхновението на Джаксън е безусловно на прага на дома ѝ: живеейки на улица " Ананас " в Бруклин Хайтс, въпреки и в непретенциозен апартамент, тя шпионира по-заможните си съседи. " Винаги минавах около този апартамент с великански еркерни прозорци и пиано, и се питах кой ли живее там? "

Всъщност, Джаксън е имала добра опция да си показа: въпреки и да произлиза от междинната класа в дребния град Масачузетс, когато се реалокира в Ню Йорк, тя попада в света на издателските празненства и изисканите обеди и заживява в апартамент чартърен с трима капиталови банкери.

След време тя се среща със съседите си посредством детската градина на децата. Веднъж те провеждат благотворителна акция, в която една от премиите е детски модел на Tesla. Е, писателката си води подробни мемоари за всичко.

Но за какво сме толкоз ненаситни да знаем по какъв начин живеят свръхбогатите?

Огромно наслаждение е да гледаш по какъв начин богаташите тъжат, плачат, самобичуват се, биват отхвърлени, макар че имат толкоз доста пари! Има и самодоволно морално и естетическо предимство, при което си представяме, че в случай че ние бяхме толкоз богати, в никакъв случай нямаше да сме по този начин неблагодарни, нещастни, депресирани, себични…

Гледането с ненавист е успокояващо, тъй като си подсещаме, че щастието не може да се купи с пари.

А това е честен принцип, който от дълго време е залегнал в международната литература. " Великият Гетсби " се свързва най-много с обилните празненства на основния воин, само че книгата внушава, че сходни излишества в последна сметка се оказват безусловно безсмислени, добавя BBC.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР