Апелативният съд във Велико Търново призна за виновно ръководството на

...
Апелативният съд във Велико Търново призна за виновно ръководството на
Коментари Харесай

Художникът Валентин Георгиев осъди училище за унищожен стенопис

Апелативният съд във Велико Търново призна за отговорно управлението на русенското главно учебно заведение „ Иван Вазов “ за това, че е унищожило произведение на изобразителното изкуство – стенна живопис на художника Валентин Георгиев. Решението е оповестено на 28 юли тази година и още преди да изтече едномесечният период за обжалване от учебното заведение са превели на Валентин Георгиев 3000 лв., избрани от съда като обезщетение за нарушено авторско право, предава в. Сега.

Преди малко повече от година учебните управляващи разпореждат един от стенописите на художника да бъде замазан с два пласта багра. Причината е подготовката ОУ „ Иван Вазов “ да получи подаяние от така наречен 3D тапети от фондация „ Лайт сорс “, с които фондацията тапицира учебни заведения в градчета и паланки, правейки ги идентични, само че с внушението, че са „ съвременни “ и „ новаторски “. Тогава на журналистически въпрос директорката на учебното заведение в центъра на Русе Теодора Иванова изрично съобщи, че това, което са заличили, не е произведение на изкуството, а „ две пеперудки “. „ Това нито е стенна живопис, нито има авторски права! “, отсече тогава тя.

На същото мнение се оказа преди месеци и Окръжният съд в Русе. За разлика от него Апелативният призна унищожената творба за произведение на изкуството.

Това е първото дело, в което се прави отбрана на унищожено произведение на изкуството, и то 100 години след основаването на Закона за авторското право в България през 1921 година, сподели юрист Павлина Иванова.

И добави: „ Това е тъжна история за унищожаването на едно произведение на изкуството и радостна история за тържеството на правото “. Юристката уточни, че в правосъдната процедура има каузи за нарушение на авторски права на музикални творби, на печатни шрифтове, на произведения, основани в интернет пространството, в областта на архитектурата, само че това всекидневно са каузи за посягане, а не за заличаване на произведения.

" Не искахме да се стига до съд ", напомни юрист Иванова, която на няколко пъти е писала писма до управлението на учебното заведение, до общината и до Регионалното ръководство на образованието. Единствено от РУО изпратили инспекция в учебното заведение. А в същото време учебната директорка декларирала на самия художник Валентин Георгиев: „ Много насериозно си се взел, то всеки бояджия може да претендира за авторски права! “. И поредно го наказала с две забележки, последвани от уволняване през април тази година с мотив, че Георгиев „ няма качества да бъде преподавател “. Междувременно портретът му е свален от таблото „ Наша горделивост “, а доста учители един след различен написали до директорката заявки, че не желаят да работят с подобен сътрудник, който „ разрушава имиджа на учебното заведение “.

Валентин Георгиев е член на Съюза на художниците, притежател е на голям брой награди от национални и интернационалните състезания, а безусловно дни преди тематичният му стенна живопис в ОУ „ Иван Вазов “ да бъде вандалски унищожен, бе получил авторитетната национална премия „ Доньо Донев “.

Според юрист Павлина Иванова обществото се нуждае от увещание, че е неприемливо една авторска творба да бъде унищожена, единствено тъй като някой не я харесва или не я схваща. Така някой ден някой може да не хареса и Паметника на свободата в Русе, разяснява тя, разтревожена, че това се случва в една просветителна институция. И добави: „ Крайно време е създателите да знаят правата си и да ги пазят. Нужни са и промени, с цел да може нарушителят на правните правила да носи персонална отговорност и самичък да заплати отсъденото “.

Валентин Георгиев към този момент е завел нови три каузи против учебно заведение „ Иван Вазов “: за всяка от двете забележки и за уволнението му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР