Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия

...
Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия
Коментари Харесай

Продължават мярката 60/40 до септември догодина

„ Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 година На идващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лв. - по 50 лв., по този начин както продължаваме да даваме по време на пандемията. “

Това разгласи министър председателят Бойко Борисов по време на работно заседание с членове на държавното управление. „ Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 година, с цел да няма никакви спекулации с това докога са парите “, безапелационен бе министър председателят Борисов.

По време на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов акцентира, че не престават да работят и всички останали ограничения в поддръжка на бизнеса по време на пандемията. „ Всичките тези ограничения са, с цел да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е значима имунизацията, за наслада към този момент всеки ден следим трайна наклонността броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на инфектираните “, добави министър председателят.

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева рапортува, че и през идната година не престават да работят ограниченията 60-40 и 80-20, а мярката за затворени бизнеси „ Запази ме “ ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния приход на служащите и те ще получават повече средства. За новия дизайн на „ Запази ме “ са планувани 50 млн. лева Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са задачата от Оперативната програма  „ Развитие на човешките запаси “ е реорганизиран запас в размер на 40 млн. лева в допълнение. „ За мярката 60-40 следващата година имаме 600 млн. лева, които ще стигнат да я продължим съвсем до месец септември, тъй че би трябвало да бъдат спокойни работодателите и чиновниците, че е има поддръжка от страната “, безапелационна беше Сачева.

Министър Сачева заключи поддръжката на страната до този миг по линия на трите социално-икономически ограничения. „ До момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лв., непокътнати са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лв. за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и превоз са платени 23 млн. лева, непокътнати са общо 24 858 работни места “, посочи Сачева. По отношение на мярката „ Запази ме “, която все още е известна като „ 24 лв. дневно “ и която следва да бъде трансформирана от следващата година, министърът на труда и обществената политика, уточни, че за декември месец са получени 4 653 заявки от работодатели за компенсиране на 22 839 служащи и чиновници. „ Започнаха към този момент да се правят заплащанията, като ще се заплаща и през дните сред Коледа и Нова година “, означи Сачева. По отношение на целевата помощ за фамилиите с деца, които учат сега отдалечено, подадените заявки са 40 000 и са утвърдени 23 520 фамилии.

„ С над 40 милиона лв. ще подпомогнем дребните и междинните предприятия, като през декември са подписани 95 контракти по процедурата „ Подобряване на индустриалния потенциал в дребните и междинните предприятия “. Това рапортува на премиера Бойко Борисов министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Той осведоми, че по ваучерната скица за даване на услуги за осведомителни и информационни технологии досега са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лв.. „ Чрез националния иновационен фонд се подписаха безусловно всички 25 контракта за финансиране на иновационни планове на стойност 7 милиона лв. “, съобщи още икономическият министър. Той рапортува, че по процедурата за ликвидна поддръжка за междинните предприятия, която е на стойност до 150 000 лв., са класирани 1285 броя планови оферти. Има и запаси, с които общия брой планови оферти, става 1703. „ Това, което сме създали посредством преструктуриране на бюджета на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ да осигурим цялостния запас за всичките 1703 броя планови оферти “, добави Лъчезар Борисов. Министърът осведоми още, че до края на деня ще бъдат оповестени нови условия за кандидатстване по процедурата за поддръжка на бизнеса, която се реализира дружно с Националната организация по приходите.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов съобщи, че сега стартира разплащането на лечебните заведения, които поддържат потенциал от 50% и над 50%  от използваемостта на техните легла  за пациенти с инфекциозни болести и с COVID-19. „ В идващите дни, до края на годината, 50 милиона лв. ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са главно огромните академични лечебни заведения, структуроопределящите регионални лечебни заведения, някои общински лечебни заведения и частни лечебни заведения, които поддържат потенциал 50% и над 50% приложимост на леглата за лекуване на пациенти с COVID-19 ”, рапортува министърът на опазването на здравето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР