Антикорупционният фонд разпространи отворено писмо до премиера Кирил Петков, в

...
Антикорупционният фонд разпространи отворено писмо до премиера Кирил Петков, в
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд настоява за пълна прозрачност на руските енергийни проекти

Антикорупционният фонд популяризира отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което упорства държавното управление да обезпечи цялостна бистрота на българската част по съветските енергийни планове.
Ето какво се споделя в позицията на АКФ:

Отворено писмо

до министър-председателя Кирил Петков

25.02.2022

Уважаеми господин Петков,

през годините има насъбран сериозен брой въпроси за метода, по който са инициирани, осъществени и изпълнени големите енергийни проекти на територията на Република България и най-вече приключилите проекти за уголемение на газопреносната мрежа, които съставляват продължение на проекта “Турски поток”.

Огромни остават съмненията както за скрити геополитически цели, по този метод и за директно корупционно влияние в тези проекти. Осветяването им като вероятен източник на стратегическо корупционно влияние е от извънредно значение за борбата с корупцията в България.

В обобщение, през годините са се появявали доста информации с знаци за следните корупционни практики и злоупотреби:

Директна политическа намеса за незаконно ускоряване на едни и забавяне на други конкурентни проекти;

Непрозрачно формиране на консорциуми за реализиране на строителните работи от овластени политически лица и посредници;

Данни за директна парична корупция;

Данни за извършване на покупки на “медийни” услуги под формата на договори за медийно обслужване;

Изкупуване на скъпи парцели земя от частни притежатели за дилемите на инфраструктурните проекти;

Необосновано и неясно повишение на строителните дейности, в някои случаи до 400% над първоначално обявените;

Плащане на “целеви” спомагателни заплати на висшия мениджмънт в българската енергетика за директно извършване на покупки на влияние.

Във връзка с това и със заявения от Вас приоритет за владичество на закона и транспарантни институции настояваме за следното:

Публикуване на всички протоколи от срещи на високо ниво измежду български обществени ръководещи и руската страна по тематиката основаване на „ Южен поток “ (2010-2014) и по-късно на продължението на “Турски поток” през България (от 2015 досега), включително и на тези с присъединение на президента на “Газпром” и на характерни пратеници на президента на Русия.

Осветяване и одит на цялата документи на “Южен поток България” АД от споразумението за неговото учредяване до осъществените тръжни процедури за строителството, с невероятен акцент на всички непривични разходи като придобиване на имоти, хонорари за услуги и договори за правно и медийно обслужване и прочие - като знаков пример за непрозрачно реализиране на инфраструктурен проект.

Публикуване на пътната карта или меморандума за насърчаване на газопреносната мрежа, подписан измежду „ Газпром “ и българското министерство на енергетиката през 2017 година. Този документ се оказа “липсващ” според изявление на българския енергиен министър, което към този миг би трябвало да е предмет на институционална ревизия на най-високо ниво.

Публикуване на връзката измежду Република България и Европейската комисия по отношение на газопровода “Южен поток” и продължението на “Турски поток”.

Публикуване на кореспонденцията и договорите, включително тези за заеми, измежду Република България, от една страна, и “Газпром” и неговите дъщерни сдружения, от друга, свързани с построяването на газопроводите.

Проверка и разсекретяване на получените сигнали в ДАНС за корупционни практики по отношение на тези проекти и преглед на свършената работа по тях.

Публикуване на всички стенограми на Министерски съвет от 2010 година досега, в които са обсъждани тези проекти и са гласувани решения, свързани с тях.

Уважаеми господин Премиер,

Горните искания за издание на информация от висок обществен интерес не изчерпват всички проблематични корупционни точки в българската енергетика. Изпълнението им обаче ще бъде позитивно начало на прозрачност и пример за ясно слагане на обществения интерес като основен приоритет на държавното управление.

Корупцията в големите енергийни проекти не е мит, а реалност. Време е за прозрачност за протичащото се в българската енергетика и можете да разчитате на нашата експертна помощ за постигането на тази цел. Всеки ден на продължаващо информационно затъмнение работи срещу изгодите на българските поданици.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР