Антикорупционният фонд обжалва пред Административния съд София-град отказ на Държавната

...
Антикорупционният фонд обжалва пред Административния съд София-град отказ на Държавната
Коментари Харесай

АКФ иска съдът да задължи ДАНС да обяви недекларираните имоти и сметки в чужбина

Антикорупционният фонд апелира пред Административния съд София-град отвод на Държавната организация „ Национална сигурност “ за даване на информацията, която организацията е събирала за лица на висши обществени длъжности с недекларирани парцели и сметки в чужбина, оповестиха от АКФ.

В началото на март 2022 година фондът изиска от ДАНС имената на лицата, които не са подали изискваната по закон декларация, както и заеманата от тях обществена служба и неоповестеното им имущество, подлежащо на обявление. Публично знае се, че ДАНС е събрала тази информация през 2019 година по искане на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Резултатите от инспекцията на ДАНС са предоставени на Цацаров, само че в никакъв случай не са били оповестени, показват от АКФ.

На 16 март административният секретар на ДАНС отхвърли достъп на АКФ до информацията с аргумента, че тя „ не е социална “, а съставлява „ персонални данни на съответни лица “, предпазени от закона.

" Отказът е незаконосъобразен, а причините на ДАНС са несъстоятелни ", декларира Лора Георгиева, старши юридически консултант към Антикорупционния фонд. „ Законът за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) задължава лицата на висши обществени длъжности да разгласяват заявления за имуществото си. Лицата, които не са заявили имуществото си, са нарушили закона и ДАНС не може да ги крие, като се базира на отбрана на персоналните им данни ", безапелационни са от АКФ.

Член 4, алинея 1, на ЗПКОНПИ категорично лимитира неприкосновеността на персоналните данни на обществените лица заради високата професионална отговорност, която те носят. Според закона данните за притежаваното от лицата на висши позиции имущество и ползи са обществена информация и всеки жител може да има достъп до тях, в това число посредством нарочни обществени регистри. Българският законодател е решил, че тази мярка е нужна, с цел да бъдат дейно предпазени публичните ползи и да се предотврати възможна корупция на лица, заемащи висши обществени длъжности.

" Член 3, алинея 2, т. 8 на ЗПКОНПИ категорично изисква лицата, които не са подали заявления или в чиито заявления е открито противоречие, да бъдат обществено оповестени. Всъщност, като отхвърля достъп до тази обществена информация, ДАНС слага лицата, нарушили закона, в по-благоприятно състояние по отношение на лицата, които са изпълнили законовото си обвързване и са оповестили цялото си имущество. Получава се неуместна обстановка, в която данните за имуществото на недобросъвестните лица, които не са подали декларация, се оказват прецизно защитавана от държавните органи загадка. А данните на добросъвестните лица, които са подали декларация, са обществена информация ", добавя Лора Георгиева.

„ С жалбата ние желаеме Административен съд – София-град да задължи ръководителя на ДАНС да даде информацията за недекларираните парцели на лицата на висши обществени позиции. Учудени сме, че би трябвало да прибягваме до съд, с цел да достигнем до информация, която е обществена по закон, а недекларирането ѝ е нарушаване на закона. Веднага щом имаме достъп до тази информация, ще я публикуваме, тъй като българското общество има цялостното право да знае всичко за имуществото на хората, които заемат властови позиции “, декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР