Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск за конфискация срещу евродепутата

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск за конфискация срещу евродепутата
Коментари Харесай

Цацаров иска конфискация на 158 000 лв. на Елена Йончева

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск за конфискация против евродепутата Елена Йончева. Искът е за 158 000 лева За тях водената от Сотир Цацаров комисия твърди в исковата си молба, че са изтеглени от Йончева на каса или от банкомат от КТБ в интервала 2012-2014 година

Исковата молба е импортирана на 17 март и занапред следва замяна на бумаги сред страните.

Производството за конфискация против Йончева следва повдигнатото ѝ в първите дни на 2019 година обвиняване за пране на пари.

През ноември 2018 година като основен прокурор Цацаров изиска имунитета на Йончева, която тогава бе народен представител от Българска социалистическа партия. Тя сама се отхвърли от отбраната, само че през 2019 година бе определена за евродепутат и още веднъж получи имунитет. Българската прокуратура изиска той да бъде свален от Европейския парламент и тази процедура още е в ход.

В настояването на Цацаров от ноември 2018 година се обясняваше, че Йончева се проверява за пране на пари в изключително огромни размери. То е формирано по сигнал от народни представители. Спецпрокуратурата проверява осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от КТБ и прикривани посредством офшорна компания.

Според прокуратурата присвоените пари са прикривани посредством офшорката „ Далий Трейдинг Лимитид “. През април 2012 година Йончева, като едноличен притежател на „ Авторска телевизия “, решила да учреди взаимно с офшорната компания сдружението „ Офроуд “ ООД.

Капиталът на „ Офроуд “ трябвало да бъде 10 000 лв., като всеки от учредителите записва по 50 дяла, с обща номинална стойност от по 5000 лв.. Йончева посредством „ Авторска телевизия “ се задължила да внесе 5000 лв., само че офшорката трябвало да внесе 315 000 лв. против 50-те дружествени дяла, като 310 000 лв. били за фонд „ Резервен “ на взаимното сдружение. Отделно от това, офшорната компания трябвало до една година да направи и спомагателна вноска от 250 000 евро в „ Офроуд “.

За шеф на „ Офроуд “ била определена Елена Йончев и в това си качество тя била единствената, която можела да се разпорежда с всички сметки на компанията. Всички контрактувани суми постъпили по сметките на „ Офроуд “ още през юни 2012 година

През лятото, когато от ГЕРБ упрекнаха Йончева в съдружничество с Цветан Василев поради парите от КТБ в „ Офроуд “, тя сподели, че през офшорката е купувана единствено телевизионна техника и се закани да съди депутатите на ръководещите.

Йончева изрично отхвърли виновност и разгласи, че обвиняването е политическа поръчка поради разкритията ѝ и нейната работа като народен представител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР