Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разгледала през декември миналата година сигнал

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разгледала през декември миналата година сигнал
Коментари Харесай

САЩ откриха корупция в АЕЦ "Козлодуй", антикорупционната комисия - не

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разгледала през декември предходната година сигнал против някогашния основен изпълнителен шеф и зам.-директор на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов - - само че не е разкрила спор на ползи. Така три месеца преди Съединени американски щати да глобяват Николов за корупция при публичните поръчки на нуклеарната централа, КПКОНПИ го оневинява.

Сигналът против Николов е бил за контракти, за които се е твърдяло, че е облагодетелствал свързани с него лица и компании, и против Наско Михов - изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " и член на съвета на шефовете (двамата бяха предходната година от служебното държавно управление на Гълъб Донев). При инспекцията му комисията е открила, че против двамата началници от АЕЦ има и сигнали от предходни години.

В един от тях че твърди: " Използвайки политическата неустойчивост в страната, манипулират публичните поръчки на АЕЦ " Козлодуй ", с цел да доведат близки до тях компании до преференциални контракти. Двамата шефове вместо способени и с нужния опит чиновници на централата са назначили на високоплатени позиции несъответствуващи и неподготвени хора, само че за това пък близки до тях, с високи заплати. Сочат се нарушавания, свързани с публичните поръчки и продажбата на електрическа сила, както и за оказване на напън върху обособени чиновници за осъществяване на непозволени дейности. "

След близо година инспекция комисията е отхвърлила всички тези подозрения.

КПКОНПИ се разминава с Финансовото министерство на Съединени американски щати

Заключенията на КПКОНПИ са изключително значими на фона на посочената от Съединени американски щати корупционна активност на глобените.

Николов е някогашен основен изпълнителен шеф и зам.-директор на АЕЦ " Козлодуй ", като е работил в централата на разнообразни длъжности в продължение на 30 години. Той беше глобен от Съединени американски щати дружно с Румен Овчаров и Иван Генов " по отношение на редица противозаконни действия и замяна на подкупи, свързани с контракти в областта на енергетиката, с което са ограбили българската страна и народ със стотици милиони долари ".

" Тримата глобени са координирали между тях вземането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ " Козлодуй " към личните си бизнес ползи, заобикаляйки контрола на българските органи посредством офшорно ръководство. (...) Николов и Генов са се съгласили да одобряват пет милиона лв. в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ " Козлодуй ", твърди още санкциониращият орган.

 Антъни Блинкен и Министерството на финансите на Съединени американски щати: Санкционираме корумпирани от елита Антъни Блинкен и Министерството на финансите на Съединени американски щати: Санкционираме корумпирани от елита

И тримата отхвърлиха това да е истина. В коментар за " Медиапул " Николов назова " 150 % погрешни изказвания " изказването на финансовото министерство на Съединените щати.

Какво се твърди в сигнала

В сигнала се показва, че Николов и Михов са налагали и осъществявали защита на компании, без опит и професионална история, само че доближени до тях двамата, в качеството им на снабдители на съоръжение и реализатори на услуги по схемата " инхаус ". Кои са компаниите - на антикорупционната комсиия е заличено.

В сигнала се показва, че през 2019 година, няколко месеца след назначението на Наско Михов за изпълнителен шеф на АЕЦ, от негов приближен човек бива учредена компания - еднолично акционерно сдружение (ЕАД), която скоро по-късно става снабдител по контракт с АЕЦ " Козлодуй " , а през 2020 година прави доставки и на дъщерно сдружение.Твърди се, че АЕЦ " Козлодуй " прави целеустремено възлагане на публични поръчки без оповестяване на тръжни процедури, при потребление изключенията в закона, за огромна част от предоставените размери да бъдат превъзложени.

Според сигнала под давление на двамата изпълнителни шефове е бил подписан и съответен контракт на стойност над 12 млн. лв., който е с подправено наличие. Отделно от това се твърди, че през 2021 година има и непосредствено подписани контракти сред АЕЦ " Козлодуй " и доближена компания на обща стойност над 2 милиона лв., както и че е налице основателно подозрение за евентуално облагодетелстване на Михов и Николов от облагата.

 Наско Михов също е бил обект на инспекция по сигнал, подаден в антикорупционната комисия, и също е оправдан.
© Надежда Чипева, Капитал

Наско Михов също е бил обект на инспекция по сигнал, подаден в антикорупционната комисия, и също е оправдан.

Аналогични подозрения се показват в сигналите и по отношение на активността на други три компании, при които също се следи съмнително продобиване на публични поръчки и сключване на контракти при привидно законно извършени тръжни процедури.

Твърди се още, че Михов и Николов са оказвали напън и насила върху чиновници на АЕЦ " Козлодуй ", като непозволено са им разпоредили да платят нелегално над 5 млн. лв. по контракт , без заплащането да е било окомплектовано с всички нужни документи, какъвто да вземем за пример е протокол от Специализиран механически съвет (СТС).

За да избегнат неподходящите последствия, свързани с това нарушаване, Михов и Николов са принудили чиновници да изготвят и подпишат, в прорез с вътрешните правила на АЕЦ, нужния документ - протокол от 20 декември 2019 година, месеци след датата, която стои на документа .

През последните две години незаконосъобразно са спирани редица виновни планове, предмет на публични поръчки, планувани за срочно осъществяване и значими за сигурността на работа на атомната централа, което буди подозрения, че това се прави с цел да не се стигне до сключване на контракти с компании, които не са близки до Михов и Николов, написа още в сигналите до КПКОНПИ.

 Защо антикорупционната комисия остава в сянката на събитията, пита Андрей Янкулов Защо антикорупционната комисия остава в сянката на събитията, пита Андрей Янкулов

КПКОНПИ се измъква: " Тези действия се преследват по други закони "

Проверката на антикорупционната комисия е административна и официална. Тя е изискала документи от разнообразни институции, направила е информации за цитираните контракти и за собствеността на компаниите.

За Михов да вземем за пример е открито, че на 12 февруари 2020 година е вписан като член на управителния съвет на съдружие, чиято цел е " да оказва всестранно подпомагане за одобряване и разширение на търговско-икономическото и научно-техническото съдействие сред стопанските организации на Република България и Руската федерация ".

КПКОНПИ прави инспекция по документи и на компаниите, за които се твърди, че са печелили непочтено поръчките. Сред тях има такива, които са регистрирани директно преди поръчките с дребен капитал от 5 хил - 10 хиляди лева В решението липсват имена, само че участват буквите на притежателите и шефовете. Обвиненията против проверяваните са отхвърлени, защото комисията не открила никакви роднински връзки - нито сред Николов и Михов, нито техни с съответните компании, с които са сключвани договорите. Така комисията в състав Антон Славчев, Антоанета Цонкова и Пламен Йоцов стига до извода, че няма спор на ползи.
В решението се показва също, че договорите са сключвани съгласно процедурите и условията на Закона за публичните поръчки и някои от тях са били оспорени. Там, където имало нарушавания при превъзлагане на поръчките или оказване на напън върху чиновници за сформиране на документи със задна дата - КПКОНПИ си " измива ръцете ", че това са " действия, които се преследват по други закони, заради което не са предмет на разискване в актуалното произвеждане ".

Това е чудноват мотив, в случай че точно на антикорупционната комисия са предоставени дейностите по откриване на всички корупционни опасности, а съгласно остарял разбор на аналитичния отдел на комисията (когато се споделяше БОРКОР) публичните поръчки са измежду най-рисковите за корупция.

От решението не излиза наяве да е сезирана прокуратурата, нито даже да е направено следствие от финансовото разузнаване, което е част от КПКОНПИ.

Три пъти на управителни позиции

Александър Николов е назначен за шеф в края на 2010 година по време на първия кабинет " Борисов " и остава на поста до май 2012 година

" Капитал " напомня, че при започване на 2011 година, от трима маскирани, единият от които се беше опитал да му отреже ухото. Той отхвърля нападението да има общо с осуетени търгове за продажба на електрическа енергия. " Неофициално обаче се твърдеше, че нападението е обвързвано с работата на Николов и че може би става дума за наранени бизнес ползи " поради отхвърли на централата да създаде спомагателни количества ток за свободния пазар ", изданието. Разследването е спряно след година поради липса на задоволително данни за причинителите.

Николов още веднъж става шеф при държавното управление " Орешарски " (2013 г.) дружно с Иван Генов. Освободени са от служебното държавно управление на Росен Плевнелиев с министър председател Георги Близнашки.

През март 2019 година, по време на последния кабинет на Борисов, Александър Николов още веднъж е назначен в управлението на АЕЦ " Козлодуй ", този път като зам.-директор. Директор е Наско Михов, който преди този момент е бил член на съвета на шефовете. Двамата управляват централата до август 2022 година

За инспекцията на Николов и Михов от КПКОНПИ беше обявено в средата на февруари 2022 година

 Известен ли е Известен ли е " клубът " Магнитски " на прокуратурата
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР