Антиевропейските популисти вероятно ще оглавят проучванията в девет държави членки

...
Антиевропейските популисти вероятно ще оглавят проучванията в девет държави членки
Коментари Харесай

Опасен завой: Първа прогноза за изборите за Европейски парламент ...

Антиевропейските популисти евентуално ще оглавят изследванията в девет страни членки (Австрия, Белгия, Чешката република, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша и Словакия) и ще заемат второ или трето място в други девет страни ( България , Естония, Финландия, Германия, Латвия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция).

Според прогнозата на ECFR съвсем половината от местата в Екологичен потенциал ще бъдат заети от депутати отвън " супер огромната коалиция " на трите центристки групи.

В рамките на Европейския парламент популистка дясна коалиция от християндемократи, консерватори и коренно десни евродепутати може да се окаже с болшинство за първи път.

Този " внезапен десен завой " евентуално ще има обилни последствия за политиките на европейско ниво, което ще се отрази на външнополитическия избор, който Европейски Съюз може да направи, изключително по въпросите на околната среда, където новото болшинство евентуално ще се опълчи на амбициозните дейности на Европейски Съюз за справяне с изменението на климата.

 

Крайнодесните партии стават все по-доминиращи в народен проект в доста столици на Европейски Съюз. Независимо дали става въпрос за изборни резултати, като да вземем за пример триумфа на Партията на свободата (PVV) на на общите избори в Нидерландия през ноември, или за способността им да дефинират дневния ред от страна на опозицията - като да вземем за пример поддръжката на Националния съюз за регресивния имиграционен закон на Франция през декември - крайната десница изигра значима роля в оформянето на европейската политика през 2023 година През 2024 година тази наклонност евентуално ще се резервира освен в националната политика, само че и на европейско ниво, като първите изследвания на публичното мнение сочат, че след изборите за Европейски парламент през юни 2024 година ще се появи по-дясно насочен Европейски парламент.

За да дефинира какъв брой значима може да бъде тази смяна и какъв резултат може да има върху политиките на Европейския съюз и на националните държавни управления, ECFR събира най-новите изследвания на публичното мнение във всяка държава-членка на Европейски Съюз, и приложихме статистически модел на представянето на националните партии на предходните избори за Европейски парламент, като се основахме на модела, който разработихме и използвахме за изборите през 2009, 2014 и 2019 година

 

Резултатите демонстрират, че Европейският парламент евентуално ще направи внезапен завой надясно след юни 2024 година Макар че Народното събрание не е най-важната институция на Европейски Съюз, когато става въпрос за външна политика, методът, по който политическите групи ще се подредят след изборите, и въздействието, което тези избори ще окажат върху националните диспути в страните членки, ще имат обилни последствия за способността на Европейската комисия и Съвета да вземат решения в региона на външната политика, най-много при използването на идващия стадий на Европейската зелена договорка, написа ECFR.

 

Данните за България

 

България има общо 17 представители в Европейския парламент.

От началото на 2021 година в България се организираха пет парламентарни избора. Това равнище на неустойчивост способства за бързото ускорение на антисистемния избор, от което крайнодясната и проруска партия " Възраждане " извлече огромна изгода: тя завоюва 3% от гласовете на първите от тези пет избори през април 2021 година, само че 14% на последните избори през 2023 година, което я направи третата по величина партия, показва ECFR.

 

Ако " Възраждане " завоюва три места на изборите за Европейски парламент, както ECFR планува, то ще влезе за първи път в Европейския парламент, придобивайки институционална легитимност. Това може да сътвори рисков казус, защото главните партии в България не престават да губят личната си легитимност: след провеждането на петите национални избори за две години България към момента не е покрай съставянето на устойчиво държавно управление, се показва в разбора.

Разпределението на 17-те български места в Екологичен потенциал, би могло да наподобява по следния метод:

 

- ГЕРБ - 5
- ПП-ДБ - 3
- " Възраждане " - 3
- Движение за права и свободи - 2
- Българска социалистическа партия - 2
- Има Такъв Народ - 1
- " Левицата! " - 1

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР