Античният град Хераклея Синтика, наричан като Градът на македонските царе“,

...
Античният град Хераклея Синтика, наричан като Градът на македонските царе“,
Коментари Харесай

Хераклея Синтика - античният град на македонските царе с нов облик, посреща туристи

Античният град Хераклея Синтика, именуван като „ Градът на македонските царе “, и намиращ се в м. Рупите край Петрич, посреща туристите с нов образ, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Градът към този момент е доста по наличен за туристите с създаване на съответната инфраструктура и след реализирането на план от община Петрич на стойност от 8 млн. лева

Върху разкопките са реконструирани гражданската базилика и колонада, посетителите минават по мостове над разкрития град, занемарен след две трусове и наводнения. Изграден е посетителски център, туристически пътеки и наблюдателни площадки, с сложени осведомителни табели. Изложени са част от откритите артефакти, най-вече начупени. Откритите скулптури и каменни плочи с надписи са изложени в музея в Петрич.

По същия план втори стадий планува построяването на детски лагер със съответната база, включваща и басейн. Античният град, съществувал от 4 век прочие Христа до 8-ми след Христа, е обвързван чрез нови пътища както със село Рупите, по този начин и с храма на баба Ванга и минералните извори.

„ Част от колонадата в северната част на античния град е реконструирана и възобновена, както и на гражданската базилика. Тя е с размери 16 на 22 метра с двускатен покрив. Двата бели транспаранта начело имитират мраморната обшивка на постройката. Три силиконови фигури в натурален растеж пресъздава процеса на построяването на базиликата “, изяснява екскурзоводът Георги Великов.

Колонадата е възобновена от отритите истински колони и корниза с изобразени лъвски глави.

Хераклея Синтика е учредена през 340 година прочие н.е. от цар Филип II, бащата на Александър Македонски, с цел да управлява Кресненското и Рупелско дефиле. Първи заселници на тази територия са тракийското племе синти, което дава второто име на града „ Синтика “. В предишното градът е именуван и като Херклея Стримонска по името на река Струма, само че през днешния ден си остава името Хераклея Синтика, или градът на Херакъл и синтите.

„ Градът запада откакто е опустошен от две мощни трусове и наводнения, като по-силното е над 8-ма степен по Рихтер в 388 година и 424 година след Христа, съпроводени от наводнения, пристигнали от приливна вълна от р. Струмешница “, изяснява Великов.

От Хераклея Синтика стартира и първото бойно кръщение на Александър Македонски, който минава река Струма, с цел да потуши протест на прилежащото тракийско племе меди, разбунтували се против Македонската страна.

Хераклея Синтика е открита с помощта на една каменна плоча през 2002 година,, разчитането на която посочило, че тук са останките на античния град на македонските царе. А това, което виждаме през днешния ден, е резултат от археологическите разкопки.

Първите разкопки са правени от доцент Атанас Милчев през 1958 година, само че систематични разкопки стартират през 2007 година под управлението на доцент Людмил Вагалински и Исторически музей Петрич. Тази година има обезпечени средства за следващия стадий от разкопките на греда на македонските царе.

Преди да дойдат археолозите, дълги години античният град е сцена на иманярски нападения, в резултат на което болшинството от откритите скулптури са без глави.

„ До този миг те са разкрили централна част на града-форум, реставрираната отчасти гражданска базилика, комерсиална улица с 15 помещения-храмове, която от другата страна е завършвала с втора административна постройка, която през 400-ната година след Христа е достроена и превърната в ранно християнска базилика. Тя е първата в Югозападна България. Другите елементи на града са площадът със стълби “, приключва екскурзоводът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР