Анна Кравченко ръководи на германската политическа фондация Фридрих Науман. Либералната

...
Анна Кравченко ръководи на германската политическа фондация Фридрих Науман. Либералната
Коментари Харесай

Анна Кравченко: За украинците мир от масата за преговори e гнил компромис

Анна Кравченко управлява на немската политическа фондация " Фридрих Науман ". Либералната фондация е обвързвана със Свободната демократическа партия (FDP) - която е част от съдружното държавно управление в Берлин, дружно със социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и Зелените. Преди да поеме задачата в Киев, тя е била референт за политиката за развиване и човешките права към парламентарната група на либералите в Бундестага. Работила е също за Германското сдружение за интернационално съдействие (GIZ), в Германия, Киргизстан и Молдова. Кравченко е политолог по обучение, с фокус върху Източна Европа. Родом е от Естония.

Потърсихме я за коментар след проточилото се решение на немското държавно управление да утвърди изпращането на танковеLeopard2 за Украйна, както и за оценка на развоя на войната, от чието начало към този момент наближава година.

Германия доставя тежки оръжия на Украйна: да вземем за пример самоходните гаубици PzH 2000, бойните машини на пехотата Marder , системите за противовъздушна защита IRIS - T . Седмици наред обаче канцлерът Шолц се колебаеше за танковете Leopard 2 и най-сетне - след мощен напън - се съгласи. Как тълкувате немското държание за въоръжаването на Украйна?

- В Украйна няма доста схващане към нерешителността на канцлерството в Берлин. Трудно е да се осмислят даже и част от причините на немското държавно управление, тъй като против тях стоят хиляди човешки животи, изгубени поради забавянето на оръжейните доставки. Одобрението за танковете Leopard 2 беше посрещнато с огромно облекчение в Украйна, само че въпреки всичко остават терзанията за периодите и дали доставките няма да стигнат прекомерно късно в Украйна.

А споделяте ли опасенията, че при продължителна война военните помощи от Запада ще намалеят, а Европейският съюз може да загуби настоящето си единение против Русия?

- Лично аз дочувам към този момент известна отмалялост в Европа във връзка с Украйна, най-малкото в някои елементи от обществото. Вече цяла година войната господства дневния ред и желанието да се занимаваме с тематики, разнообразни от нея, нараства. От това се възползват популистки сили, опитващи се да популяризират антиукраински настроения. Но виновните фигури на Запад не трябва да се оставят да бъдат повлияни от това. Подкрепата за Украйна не би трябвало да отслабва, в противен случай - с цел да се приближим към края на войната, Украйна би трябвало да превъзхожда военно Русия.

През януари Европейският парламент с огромно болшинство настоя за специфичен арбитражен съд поради войната в Украйна, а депутатите желаеха да видят съветското политическо и военно управление на подсъдимата пейка, в това число и Путин. Как да успее това?

- На първо място би трябвало да бъдат документирани съветските военни закононарушения и многочислените нарушавания на човешките права, осъществени от съветските окупационни сили. Украинските правозащитници, публицисти и проверяващи органи към този момент правят голяма работа. Помощта за тях би трябвало да се ускори - тъй като е мъчно да се сътвори арбитражен съд без документи и доказателства. В случая с войната в Украйна тежестта на доказване, естествено, е друга спрямо предходни войни - просто заради съществуването на интернет и камери на смарт телефоните. Въпреки това тези доказателства изискват въпреки всичко деликатна инспекция от специалисти, тъй че възможен специфичен арбитражен съд или също Международният углавен съд да имат съображение за наказателно гонене.

Почти година война. Как тези ужасни месеци трансформираха украинците? Какво направи войната с украинското общество?

- През това време украинското общество още по-силно се сплоти. Украинците пазят страната си, независимостта си и бъдещето на своите деца. Възхитителна е решимостта, с която го вършат. Безпримерна е готовността, с която се поддържат един другиго и оказват помощ на армията. Изминалите 12 месеца бяха доста тежки за всеки украинец. Една четвърт от жителите трябваше да изоставен домовете си - като разселени вътре в страната или бежанци в чужбина. Украинската стопанска система се срина с една трета, което беше съпроводено от солидна загуба на разцвет.

Травмата от войната ще остави, за жалост, отпечатък върху украинското общество за десетилетия напред. Чрез страховете на децата, които трябваше да прекарат дни наред в бомбоубежища, или посредством мъчителните мемоари на бойците, видели на фронта гибелта и тоталното опустошение. Въпреки това украинците гледат позитивно към бъдещето, тъй като имат обща цел - успеха на Украйна.

Какво бихте споделили на тези (включително в западните страни), които не престават да считат, че войната би трябвало да се реши на масата за договаряния?

- С всичките си дейности в последните месеци и даже години Русия сподели, че не има вяра в договаряния и съглашения. Използва ги, единствено с цел да печели време и да укрепва армията си за последваща офанзива. Следователно мирът от масата за договаряния не е резистентен за Украйна. Освен това за украинците - след всичко, което претърпяха в последните 12 месеца, след Буча, Ирпин и всичките ракетни удари по инфраструктура и жилищни домове - мирът от масата за договаряния е по-скоро развален компромис. Те желаят да победят, с което да възстановят справедливостта и да подсигуряват дълготраен мир.

Как виждате бъдещето на Украйна след войната?

- Като свободно, демократично и европейско. Убедена съм, че Украйна може да стане в идващите години член на Европейски Съюз. Необходимите промени са набрали скорост, даже и в случай че някои рекомендации от Европейски Съюз към момента да не са изпълнени напълно. Украинското държавно управление и най-много украинското общество демонстрират обаче мощна воля за използване и утвърждение на промените, тъй че приемането в Европейски Съюз да не се провали поради самата Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР