Анкета на CNN: Ролята на аборта като електорален лакмус не е изчезнала година след решението на Върховния съд, отменящо Roe

...
Недоволството на американците от решението на Върховния съд, отменящо Роу
Коментари Харесай

Недоволството на американците от решението на Върховния съд, отменящо Роу срещу Уейд, остава толкова силно, колкото беше и преди година, според ново проучване на CNN, проведено от SSRS, като рекордно висок дял от обществеността казва, че е вероятно да приемат позицията на кандидата относно аборта се взема предвид при гласуване.

64% мнозинство от възрастните в САЩ заявяват, че не одобряват миналогодишното решение на Върховния съд, че жените нямат конституционно право на аборт, като половината са категорично неодобрителни – оценка, която е почти напълно непроменена от анкетата на CNN през юли миналата година непосредствено след решение.

Знак призовавайки гласоподавателите да гласуват с „не“ на въпрос 1 на щандовете за специални избори на 8 август в Охайо, засадени в тревата в покрайнините на паркинг пред Изборната комисия на окръг Франклин в Кълъмбъс, Охайо, четвъртък, 3 август 2023 г. Знак, призоваващ гласоподавателите да гласуват с „не“ на въпрос 1 на щандове за специални избори на 8 август в Охайо, засадени в тревата в покрайнините на паркинг пред Изборната комисия на окръг Франклин в Кълъмбъс, Охайо, в четвъртък, 3 август , 2023 г. Саманта Хендриксън/AP

Новото проучване показва, че значението на въпроса като лакмусов тест за избори не е намаляло. През май 2022 г., веднага след изтеклия проект на решенията на Добс, 26% от американците казаха, че биха гласували само за кандидат, който споделя техните възгледи за абортите. Според последното проучване този брой е 29%. Други 55% казват, че биха разгледали позицията на кандидата относно аборта като един от многото важни фактори, за общо 84%, които казват, че е вероятно да обърнат внимание на позицията на кандидата относно аборта, когато гласуват. Само 16% казват, че не виждат аборта като основен проблем, което е рекордно ниско ниво в социологически проучвания на CNN от 1996 г.

„Приятелките и аз не се чувстваме в безопасност в тази страна като цяло“, каза по имейл Джена Богес, 31-годишна жителка на Охайо, която участва в анкетата. „Моят живот, свобода и стремеж към щастие са постоянно атакувани в собствената ми държава и страна.“

Тя планира да гласува тази седмица срещу Издание 1, мярка, която ще повиши прага на подкрепата, необходима за промяна на конституцията на Охайо, преди мярката за гласуване през ноември относно абортите, наричайки го „един от най-важните гласувания, в които ще участвам“. ” В същото време тя каза, че е „обезсърчена, че абортът изобщо е на политическата платформа“ във време, когато глобалните проблеми също изискват внимание.

Около една трета от американците, които одобряват решението на Върховния съд, 34%, сега казват, че биха искали да видят политици против абортите да се опитват да прилагат национални забрани за абортите, вместо да оставят въпроса на отделните щати. Въпреки че това остава мнението на малцинството, това е увеличение от само 20%, които се чувстваха така миналата година. Подкрепата за допълнителни ограничения е особено концентрирана сред противниците на абортите, които са под 45 години, новородени или евангелски християни.

„Най-тъжната част за мен лично е фактът, че решихте да извадите религията, Бог и Исус от страната“, каза Тони Стампър, 53-годишен, който също участва в анкетата и каза, че беше щастлив да види забрана на абортите в неговия щат Кентъки. Преобръщането на Роу, каза той, „беше добър ход, но имаме да извървим дълъг път“.

Междувременно повечето от тези, които се противопоставиха на решението, остават недоволни от политическия отговор на тяхната страна. Сред онези, които не одобряват решението на Добс, 78% мнозинство казват, че политиците във федералното правителство, които подкрепят легализирането на абортите, не правят достатъчно, за да осигурят достъп до аборти, като 60% казват, че политиците в правителството на техния щат също правят твърде малко.

Рейтингът на одобрение на президента Джо Байдън относно политиката за аборти възлиза на 40% сред цялата общественост, подобно на общия му рейтинг от 41% за одобрение за работа.

Въпреки че значението на аборта се е увеличило през идеологическите линии, промяната е особено остра вляво. Самоопределящите се либерали сега са с 14 процентни пункта по-склонни от самоопределящите се консерватори да кажат, че биха се отнасяли към възгледите на даден кандидат относно аборта като към лакмус, спрямо разликата от 4 пункта миналия януари.

На федерално, щатско и лично ниво американците като цяло казват, че ефектите от преобръщането на Роу са били повече отрицателни, отколкото положителни. Мнозинството от 64% казват, че решението е имало отрицателен ефект върху страната, 54%, че е засегнало отрицателно жените в техния щат, а 21%, че е повлияло негативно на собственото им семейство. Само една четвърт виждат решението като положително за страната, а още по-малко го виждат като полезно на държавно или индивидуално ниво.

Американците са по-склонни да видят решението като въздействащо национално, отколкото лично: 69% казват, че решението не е засегнало лично тях или семейството им, докато само 25% казват, че не е имало ефект върху жените в техния щат и само 10%, че е нямаше национален ефект.

Резултатите от същото проучване, публикувано миналата седмица, показват, че когато са помолени да назоват най-важния проблем, пред който е изправена страната, 6% от американците споменават абортите или репродуктивните права, а 2% споменават правата на жените или здравето на жените. Това е далеч под 44%, посочващи икономически проблеми, но повишено ниво на загриженост в сравнение с лятото на 2021 г., когато по-малко от 1% споменаха аборта като свой основен приоритет.

Реакциите на решението на Върховния съд и възгледите за ерата на Америка след Роу често се различават значително по партийни, демографски и регионални линии. Демократите са два пъти по-склонни от републиканците да кажат, че отмяната на Роу е повлияла негативно на страната и приблизително четири пъти по-вероятно е да кажат, че е имало голям негативен ефект върху САЩ. 62% мнозинство от жените под 45 години казват, че категорично не одобряват решението на Добс, а 34% казват, че отмяната на Roe е повлияла негативно на тях и семейството им, като и двете са по-високи от цифрите сред по-възрастните жени или мъже на всяка възраст.

Докато само 26% от американците в щатите, където абортите остават законни, намират законите на техните щати за твърде рестриктивни, това нараства в щатите, където абортите са забранени (45%) и тези, където е законен, но с гестационни ограничения от 6 до 18 седмици (47%) . Повече от половината жени и американци под 45-годишна възраст, живеещи в щати със забрана за аборти, наричат ​​законите на техния щат твърде рестриктивни, както и повече от 80% от жителите на демократите в тези щати.

А сред тези, които се противопоставиха на решението на Добс, мнозинството от тези, живеещи в щати, където абортите са забранени (76%) или ограничени (78%), казват, че политиците в техния щат не правят достатъчно, за да осигурят достъп до аборти, мнение, споделяно от по-малък 48% от тези, които живеят в държави, където абортите в момента са законни.

Гледната точка, че абортът е ключов въпрос за гласуване, е най-разпространена сред привържениците, чиито възгледи по темата са съвпадащи с тяхната партия – което означава, че може да е по-вероятно да укрепи допълнително поляризираните гласоподаватели, отколкото да помогне за колебанията. Тридесет и шест процента от демократите и настроените към демократите независими кандидати, които не одобряват свалянето на Роу, казват, че биха гласували само за политик, който споделя техните възгледи за абортите, както и 30% от републиканците и привържениците на републиканците, които одобряват решението. За разлика от тях, само 12% от републиканците американци, които не одобряват отмяната на Роу, казват, че смятат това за решаващ въпрос за гласуване.

Жените като цяло са с 8 процентни пункта по-склонни от мъжете да кажат, че смятат аборта за важен въпрос за гласуване, като това скромно разделение между половете е концентрирано сред демократите и независимите. Четири от 10 бели жени с висше образование – решаваща част от демократичната база – казват, че кандидатът трябва да споделя техните възгледи по темата.

Анкетата на CNN е проведена от SSRS от 1 юли до 31 юли сред произволна национална извадка от 1279 възрастни, първоначално достигната по пощата. Проучванията бяха проведени онлайн или по телефона с интервюиращ на живо. Резултатите за пълната извадка имат граница на извадкова грешка от плюс или минус 3,7 процентни пункта; той е по-голям за подгрупите.

Дженифър Агиеста допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР