Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891~1964) размишлява върху Божествеността на

...
Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891~1964) размишлява върху Божествеността на
Коментари Харесай

СТРЕЛЕЦ ♥ Човекът, който се цели към божественост

Английският таен публицист Джон Джоселин (1891~1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга " Медитации върху знаците на зодиака "  е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до същинска духовна просвета, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна просвета.

(Jupiter and Thetis by Jean Auguste Dominique Ingres, 1811)

Стрелецът, стрелецът с лък е знакът, който мами към по-високи места и по-висшите области. Той дава движимости в приключенията персони и пламенни стремители към Духа на истината. За Стрелеца животът се разпростира като странствуване - странствуване към далечна, въпреки и избрана цел. Този девети знак от Зодиака е третият и финален от огнената тройка, която дава огнен екстаз. В този трети публичен знак, както във всичките три публични знаци, става развиването на мисълта, с цел да се употребява тя в този живот или в бъдещо олицетворение.

Стрелецът има подобаващ знак - фигура, която е половин човек и половин кон, индивидът се цели със своята стрела към небето. Това демонстрира човек, който освен се издига и преобразява своята животинска, физическа природа, само че човек, който се цели към божественост; неговата цел е висока като небето. Този облик също по този начин символизира връзката сред духовното схващане, което е свободно от мозъка и е свръх-физическо, с низшето схващане, показано от коня, знак на интелекта, способ на съзнанието, което зависи от физическия мозък. В този огнен знак на умствена светлина се пораждат хрумвания и идеали и се приготвят за приемане от интелекта, който основава духовна просветеност, откъдето тя потича в ежедневния живот.

В резултат издигналият Стрелец осъзнава осветяването на интелекта от светлината на Духа и посредством този факт функционалността време-пространство на мозъка се осветлява от Христовите сили на истина и обич. Чрез това тялото, душата и духа на индивида се съчетават в Стрелеца дотам, че интелектът изяснява небесната светлина. Така елементарният живот на родените под Стрелеца се трансформира на щастлив, не падащ духом блян и непрекъснат оптимизъм. Те имат това, което може да се назова " душевна жизненост ". Чрез това те са в положение да въодушевяват други с благосклонност, да ги ободряват и не си скъпят труда да дадат лек и вяра. Те са изцяло уверени, както беше и Апостол Павел, че " всичко спомага за положително на ония, които любят Бога " (Послание към Римляните 8:28).

Символът приказва за Аза, който стартира да излиза от своего животно-подобно положение, като приема форма благородна и изправено състояние, чувствайки силите на " АЗ СЪМ " да текат през него и да направляват стремежите му към звездите. 

Това е двойнствен знак, както са всичките публични, умствени знаци и в своя най-хубав израз демонстрират насладата от богобоязливост, стремят се да живеят на земята със съзнанието за духовния свят, който за тях е автентичен заради ясните им сънища или действителни визии. Когато човек е победил или преобразил желанията си, овладял е възприятията и страстите си вследствие на своя живот в предшествуващия знак Скорпиона, тогава от душата му може да прозвучи силата на истината, тъй като Стрелецът би трябвало да отстоява Духа на истината.

Този доста сензитивен знак на Зодиака, дружно с деветия дом, демонстрира остра сензитивност и разбиране положенията на духовното знание, посредством което Стрелецът получава издигане и вероятността, която е космична или съсредоточена в Христос. Всички хора по някое време би трябвало да доближат положението на Христова душа и това става, когато човек поеме мозъка на Христовата истина и трансферира в своето тяло и мозък светлината на небесните области. Това е най-подходящият знак за преобръщането на всички типове съзнания към издигането и осветление то на душата и да стане индивидът освен освен това от животно, само че и освен това от елементарен човек.

Когато Христовият разум до известна степен освети душата, виждаме проявлението на по-висшите сили, тъй като в допир с истината е бил построен моста сред земния, физическия, обвързван с мозъка човек и духовния Аз. Тяло, душа и дух са съгласувани в индивида, който живее в степента на Дух-ум под Стрелеца; пора ди това детайлът на творчество процъфтява, както и силата за знамение. Скорпионът дава остра проницателност; Стрелецът - широта и предсказваше. Нека мощно да отпечатим в мозъците си, че до момента в който интелектът не бъде образован и не стане нравствен, индивидът остава привързан към своя Лунно-оформен мозък, който е себелюбив и разделящ; по този метод в разнообразни степени тъмнината господарува у него. Юпитер е този, който приготвя душата да одобри и използува светлината на Христовия разум, тъй като Юпитер е планетата на космичните мисли и божествената мъдрост, а той е шефът на Стрелеца. Когато с ясна мисъл изначало осветим един проблем и работим върху него търпеливо, тогава Юпитеровите същества ни оказват помощ по време на сън, тъй че при пробуждане намираме разрешението или схващаме нова истина.

Ако има знак, очакван да поеме Дух-ума на истината, то той в действителност е този девети знак на Зодиака. Стрелецът с лък е пътя на чистото мислене; отсам и тази остра умствена, духовна прозорливост, която всички развити, души, родени под този знак, имат и която е извънредно жива. Толкова извънредно жив е Стрелецът като умствена духовна мощ и по този начин голяма е неговата скорост, че когато родените под Стрелеца не престават да живеят в низшата степен на този знак, те се пристрастяват към физическата експедитивност и получават награди като спортисти, в автомобилни надбягвания и в надбягвания с самолети. При придвижване Стрелците се движат като стели и са с лека походка.Те са изключително бързи, когато този знак в рождения хороскоп е на източния небосвод,тогава  те обичат да вървят бързо, да вървят из планините и да се катерят. Стрелецът ръководи бедрата и тазовата област, ишиаса и някои споделят мускулната система, защото всички са прекомерно заангажирани в напредването в пространството.

Когато разберем острата духовна сензитивност на този девети знак и деветия дом, виждаме че малко на брой могат да реализират нивото, изискуемо за неговата най-висша степен, тъй като при нея индивидът се освобождава от своята низша природа и употребява личността си за Христос. Когато личностната страна е към момента прекомерно подчертана, Стрелецът се отдава на последна предприемчивост и разрушаващо безпокойство, които могат да срутен физическото му тяло, несвикнало да носи по-висши умствено-духовни течения. Само тези, които към момента не са пробили до царството на Духа, прибягват единствено до физическа скорост и търсят и могат да реализират върхове в това направление. 

Стрелецът доста обича екскурзии и спорт навън. Бихме могли да отбележим, че най-вече в региона на спорта е зародил чудесния израз " почтена игра ". Трябва да се поразмислим върху този факт, че понятието " почтена игра " поражда на първо време в региона на спорта, а не в различен отдел на живота. Ако честната игра би се въвела във всички човешки работи, то братството би настъпило доста по-скоро. Идеята за почтена игра и нейното реализиране произтича от този Юпитеров знак. Въпреки че тя към този момент се простира единствено до спорта, тя от ден на ден и повече ще обгръща и други области на човешкия живот - индустриални, расови, държавни, национални и интернационалните връзки.

Така, по какъв начин то кръвта прави своето обстойно пътешестване по артериалната система, по този начин Стрелецът се усеща вкъщи си по всички пътища на света. Никое място не е извънредно отдалечено за този популярен авантюрист. Усвояването на храната, физическия и нравствен напредък не биха могли да стават без тази благотворна планета на духов ното битие, Юпитер, и неговия сензитивен знак, Стрелеца.

Онези хора, които са най-приятни, с жизнерадостни, смели души, най-разумни, с същински оптимизъм и непреливаща, но същинска наслада, са хармоничните Стрелци. Причината за тази жизненост е в това, че Юпитер ръководи също по този начин двете надбъбречни жлези, които може да се нарекат " производители на рав новесие ". Те възпират наводнението от мрачни усеща и страсти, които пораждат в Луната, или при мощния, дисонантен Марс, или при мрачния, отегчителен и тягостен Сатурн. Действието на надбъбреч ните жлези, посредством ръководството на Юпитер, изливат мощ в сърцето, с цел да поддържа кръвния поток против всевъзможни такива отрицания.

В сферата на съзнанието Юпитер съставлява божественият разум и космичната мъдрост. За да се приближим към тази мъдрост не е задоволителен единствено разсъдък, без значение от това какъв брой незаместим е той за елементарния земен живот и без значение от чудесния прогрес, който той е дал на цивилизацията. Юпитеровите качества на богобоязливост и страхопочитание са нужни, с цел да достигнем до космичната мъдрост и с това да станем духовно интелигентни. Именно в сензитивния знак на Кентавъра, Стрелеца, човек надвишава светлината единствено на интелекта си и доближава оттатък сетивата. 

Както първият знак Овенът разрешава на индивида да каже Аз съм, а вторият имобилен знак Лъвът дава опция на индивида да каже аз имам воля, по този начин градивният, съзряващ мисълта, преносим, трети огнен знак Стрелецът дава опция на индивида да каже " Аз виждам пътя, който води до съзнателна цел ". Стрелецът служи на човешката еволюция посредством силата на актуализирания разум. Неговото екзотерично мото е „ Аз диря храна ", до момента в който езотеричното му мото е „ Аз виждам задачата ". Така индивидът Стрелец би трябвало да търси храна и посредством разнообразни превратности да стигне до там да може да види задачата. Разлика сред Стрелец и Близнаци е тази - Близнакът не знае сигурно къде могат да го отведат неговите голям брой действия, до момента в който Стрелецът има вдъхновението и " вътрешното разбиране към избрана цел, която го подтиква към деяние. Стрелецът с лък постоянно държи окото мощ "  - задачата.

Стрелецът, както Близнакът, е мощен в говорене, само че слаб в безмълвие и слушане. Стрелецът, имайки това, което е еднакво на ясновидска мисъл, няма търпението да изслушва края на изречение или на изрича не, тъй като той авансово знае какво представителят има в мозъка си, заради което той прекъсва изявления та на другите, въпреки с това постоянно да нервира другите. Поради тази дарба за ясновидска мисъл, дружно със свободното, искрено, непосредствено изявление - в контрастност на потайността на Скорпиона - и огромното без користолюбие, резултат на несъзнателното му възприятие за всемирност, Стрелецът постоянно употребява думи като сгрели, улучвайки това, което е едва и неискрено у другите. Той знае уязвимите елементи в човешкия темперамент и ги разкрива, което прекомерно постоянно смущава, даже нарушава достолепието на хора, които живеят единствено в своите персони. Стрелците са толкоз безпристрастни и въпреки всичко по този начин пристрастени към възприятието за истина, че в действителност те не цедят да обидят индивида, когато излагат нескрито това, което е неискрено у другите. Това се прави единствено, с цел да се разобличат дребните персонални неща у другите, с цел да бъдат разкрити и подсигурени светлината на Дух-истината на всемирното. Така Стрелците инстинктивно търсят и одобряват истината и елементарно откриват лъжите и грешките за коригиране,както водата търси личното и ниво.

Макар че Стрелецът с лък в никакъв случай не сбърква задачата, заради ясновидското качество на своята мисъл, никой не е така сензитивен към груби те думи, които нараняват доста по-остро в сравнение с физическите удари. И не може да се види по-честно отвращение, в сравнение с това, което избухва от Стрелеца със скорост на проливен дъжд. 

Родените под двата публични знаци, Близнаци и Стрелец, неразумно пръскат своите гласови сили в неудобен и неспиращ диалект, постоянно единствено бръщолевене. За осведомените с силите на Зодиака е ясно, че родените под тези два умствени знаци би трябвало да се стремят да запазят силите на говора си, че да може да процъфти родената им мъдрост на любовта. Стрелците са привързани към всевъзможен тип надбягвания и би трябвало да внимават и езикът им да не се надбягва. Едно от основните извършения, които би трябвало да вършат, е да обяздват или надзирават езика си и по този метод да създадат от говора нюх за истината.

Трябва да бъде разбирана голямата широта на Стрелеца, тъй като той е необятен като света и има потребност от доста пространство за своята предприемчивост.Той има воля за побеждаване на нови светове,за разкриване на нови области на мисълта и за придобиване постоянно разширяващо се схващане. С всемирно схващане, като това, давано от този знак, не е за удивление, че Стрелците демонстрират остро възприятие за независимост и самостоятелност. Това е също в следствие и на просторния Юпитер. 

Въздушните знаци дават разширение на съзнанието посредством мисъл и умствени сили, тъй че човешкото създание, като душа, се вижда отдадено и друго от чувствения, физическия и личностния човек. Във въздушните знаци човек реализира затвърдяване на мисленето и посредством съсредоточение на мисълта, довежда до зрялост мъдростта, която може да даде познание за Бога. Замисъла за човешката божественост се реализира посредством въздушните знаци. 

Стрелецът е ясновидец на задачата и неговото издигане постоянно необятно разпростира съзнанието и визията на още по-далечни цели. Всъщност, Стрелецът е знакът, в който силите на връзките се движат нагоре към еволюционно разширение, тъй като този знак слага индивида в отношение с Христовата истина и с вътрешния преподавател, работещ като мая,за да реализира напредъка нанагорното. Това е вследствие на вярно свързване на интелекта с освободения от сетивата Дух, работещ в душата. Вярно е казаното от един оракул: " Там, където няма предусещане, хората умират. " Качеството на същинското предусещане одушевява Стрелеца, който е зрял, балансиран и еволюирал, както бе с Абрахъм Линкълн.

Еволюиралият Стрелец се стреми към съвършена вероятност като си обезпечава възгледи, които му рисуват допустимо най-широка картина, осветена от Духа. Той може да прекара години от живота си в изпитание, до момента в който доближи една цел, незабавно по-късно вижда друга, тъй като истината е безкрайна и движи индивида не прекратено напред и нагоре. Тази причина изяснява за какво Стрелецът дава ентусиазъм и блян - постоянно спираловидно пътешестване - и за какво тези, които са негативни в този знак, се движат единствено в един пагубен кръг, вместо в издигаща се серпантина на постоянно напредваща нагоре еволюция. 

От „ Медитации върху знаците на зодиака ”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Илюстрация: Jupiter and Thetis by Jean Auguste Dominique Ingres, 1811

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР