Английските сирена стават все по-популярни. Традиционни за Англия, те са

...
Английските сирена стават все по-популярни. Традиционни за Англия, те са
Коментари Харесай

Непознати английски сирена

Английските сирена стават все по-популярни. Традиционни за Англия, те са към момента много непознати у нас.

Оригиналното британско сирене е Чедър. То се подготвя от краве мляко, на което се дължи неговата трошливост. В началните стадии, при по- неузрелите сирена е не толкоз трошливо. Като цяло се дефинира като твърдо сирене.

Коричката на сиренето Чедър се образува вследствие на времеви престой. Цветът му не посочва качеството на сиренето. Може да е комерсиално оцветено в жълто-оранжено, само че нормално цветът му варира от бял до бледо-жълт. Вкусът става по-остър със стареенето, заради което по - старите сирена са и по-скъпи.

 Чедър

Сирене Чешър е едно от най-старите сирена, познати в Англия. За пръв път се създава през 12 век. То е твърдо и трошливо, сочно, леко солено сирене, с прелестен след усет. Както и при сиренето Чедър, Чешър добива по-интензивен усет със стареенето.

Девън Криим е неповторимо британско сирене. То е гъсто и се загребва с лъжица. Подхожда си най-добре с ягоди. Може да се сервира върху плодове, зеленчуци и риба.

Сирене Лейчестър пък е твърдо сирене, с мек и богат усет. Има присъщ оранжев цвят. Подхожда си с плодове или бира.

Уенслейдейл е синьо сирене в своя автентичен тип. То е трошливо, със високо наличие на влага. Бялото сирене Уенслейдейл се употребява младо, най-вече до месец.

 Стилтън

Дабл Глочестър е различен тип твърдо британско сирене. Има мек и богат усет. То е не ронливо, с жълтеникав цвят. Поднася се с плодове или бира.

Сирене Стилтън се назовава още Царят на сирената. В истинския си тип съставлява синьо сирене с лют след усет. Кората му се отстранява преди консумация.

На пазара се предлага в две версии. По-познатата е като синьо сирене, а бялата му версия се среща прекомерно рядко отвън рамките на обединеното кралство. Едва три административни единици в Англия имат правото да създават това сирене.

За пръв път се подготвя в средата на 18-ти век в британското градче Стилтън, в което притежателят на дребна страноприемница стартира производството му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР