Андрий Попов, УнианНачалото на 2024 г. се превърна в бенефис

...
Андрий Попов, УнианНачалото на 2024 г. се превърна в бенефис
Коментари Харесай

Тайната война между Запада и Русия – какво означава тя за Украйна, как отваря очите на Европа

Андрий Попов, Униан

Началото на 2024 година се трансформира в " бенефис " на всички вероятни разузнавания и шпиони, както публични, по този начин и " фрийлансъри " (а това е обособен пазар). За тях написа пресата, снимат се филми и сериали. Всичко това припомня за времената от пика на борбата през Студената война.

Защо тази ескалация се случи тъкмо в този момент? Защото в действителност

" Студената война 2.0 " към този момент стартира

Има ли Украйна изгода от това? Да, тъй като Западът най-сетне влезе в непосредствено опълчване с Кремъл. Войната, въпреки и " студена ", кара европейците да се замислят за своите недостатъци при положение на „ гореща “ война. В последна сметка всички схващат, че " правилото на ескалацията " постоянно диктува повишение на залозите. За Украйна е значимо, че в този момент най-малко в битката с шпионите не е сама.

На руснаците дълги години се позволяваше да вършат в Европейски Съюз всичко, което изискат – да изпращат шпиони в европейските страни под дипломатическо прикритие, да подкупват (включително посредством публични фондове) политици или партии. След откритото нахлуване против Украйна Западът малко " прореди " редиците на съветските сътрудници, тъй като те в действителност не се и криеха изключително, само че в този момент Кремъл се завръща.

Украинците, дружно с по-активните западни разследващи служби (основно британските), в действителност

" декласираха " съветските служби

на територията на Украйна. Ударът против съветските спецслужби през 2022 година в действителност беше двоен. След неуспеха на съветското нахлуване към столицата Киев и Харков там започнаха в случай че не " чистки ", то сигурно огромна метаморфоза.

В последна сметка ФСБ и разузнаването от " блатата " (авторът има поради Москва*) години наред разказваха на Путин по какъв начин в Украйна на руснаците всичко им е " в забрадка вързано ", какъв брой питомни Медведчуци и други сътрудници има тук, " усвояваха " милиардни средства. А 24 февруари 2022-а се оказа въздух под налягане – Украйна устоя.
Заради това шефът на Службата за външно разузнаване Наришкин даже беше подложен под домакински арест през 2022 година Защото цялата тази история с " Киев за 3 дни " и " Харков за половин час ", самата концепция за " бърза и победоносна специфична военна интервенция " се опираше на рапорти, скалъпени от сити и безгрижни съветски шпиони.

През 2023 година руснаците за повторно се простреляха в крайници при

тайната война,

отстранявайки Пригожин и Уткин – самия Вагнер (такава позивна беше избрал съоснователят на армията „ Вагнер “ Дмитрий Уткин – б.р.). Така беше отслабена групата „ Вагнер “ по света. Това не е единствената сходна група, само че е най-голямата и най-ефективната. Беше... Докато не се " препъна " в Бахмут и не загуби съвсем цялото си европейско звено дружно с управлението.

И тук стигаме до сегашните събития – тъй като Кремъл се поучи от грешките си. Докато американците задълбаваха във вътрешните си проблеми, а европейците разчитаха на американците, руснаците работеха. Европейците се окопитиха едвам в този момент, когато руснаците се убедиха в силите си и още веднъж започнаха да работят интензивно под носа на европейските водачи.

Руснаците изкопаха старите си наръчници от 60-те години, както в армията, по този начин и в шпионажа. Откъде мислите се взеха всички тези щурмове с " пушечно месо “, " линии на Суровикин ", откакто руснаците – по принцип " ретросексуални " – обичат единствено предишното, редят заклинания от типа " можем да повторим " и не са способни да създадат нищо кардинално ново? Ами тъкмо от " учебниците " от времето на Студената война. Те

реанимираха опита на Комитет за Държавна сигурност (на СССР)

Но го приспособиха към актуалните технологии.

Сега руснаците са уверени, че побеждават всички, по тази причина задействаха доста от своите " спящи " групи и " консерви " (местни сътрудници на влияние), с цел да получи Путин хубава картинка за изборите - че Западът е слаб и " се клати ". Постоянни кавги и " приключване “ на компромати в медиите, диверсии в Европейски Съюз, убийства и т. п. Всичко това изплаши европейците.

Това сътвори резултат на " осведомителна бомба " за уважаемите европейски бюргери и рентиери, привикнали да мислят за климата и кроасаните на закуска, само че не за личната си сигурност. А руснаците демонстрираха, че всичко в Европа е под риск. Ако един немски военачалник може много елементарно да бъде подслушан, какво остава за " елементарния простосмъртен “?

И това (осъзнаване на опасността – б.р.) е от изгода за Украйна, защото по-рано европейците гледаха на " украинската война " извънредно през тв приемника – като на нещо далечно, което не ги заплашва персонално. " Новата нормалност " беше някъде доста надалеч. Осъзнаването на това, че към този момент безусловно са обкръжени от закани, провокира мощна изненада у западните и прозападните политици.

Тук би трябвало да прибавим, че руснаците, за жалост, научиха доста неща от украинците до момента в който се бореха против Украйна. Украинските спецслужби сътвориха голяма незаконна инфраструктура в самата Русия. Включително посредством " гастарбайтери " или " бежанци ", които влизаха в Руската федерация съвсем гладко в продължение на години. И става дума освен за шпиони, които просто следят, само че и за оперативни фрагменти, които от време на време правят диверсии, уголемяват мрежата си посредством рекрутиране на несъгласни с Путин (а те стават от ден на ден поради втвърдяването на режима).

Украинците даже към този момент минаха към открити акции, освен в Русия. В същия този Судан, където ненадейно се появи украинското Главно ръководство на разузнаването, то разруши проектите на руснаците. Украинците действаха локално, само че дейно. Защото в действителност школата на нашите разузнавачи и на руснаците е една и съща – постсъветска – само че с помощта на достъпа до западни разработки нашите съумяха да съчетаят най-хубавото както от руския, по този начин и от западния опит със сериозен фокус върху актуалните технологии.

Ако се има вяра на медиите,

украински секрети групи са избавили президента на Судан

от залавяне от проруски сили, свързани с „ Вагнер “. А по-късно украински военни консултанти са помогнали на държавните войски да си върнат град Омдурман – втория по население в страната. Направили са го, нарушавайки логистиката на проруските бунтовници благодарение на дронове. И това е реализирано от група, наброяваща 100-200 души, в случай че се има вяра на пресата. За съпоставяне – руснаците оперират там с хиляди оперативни служащи и наемници.

Руснаците желаят да приспособяват този украински опит към интервенциите си по света. Включително в " мирната " Европа, която към момента не може да свикне с действителностите на " Втората Студена ". Освен това Кремъл и до момента има съвсем безграничен финансов запас за подкупване на европейски " фрийлансъри " и служители, който употребява интензивно. (Путин по-скоро ще редуцира обществените бюджети на руснаците, в сравнение с тайните разноски.)

Под най-голяма опасност в този момент са най-лоялните към Русия европейски страни, от чиято територия съветските сътрудници работят по целия Запад. Това е на първо място, Австрия, както и " неутрална " Швейцария, където съветските агенти-дипломати даже не се крият. Плюс Словакия, Унгария, а също и Германия, където руснаците имат мощно въздействие още от времената на Германска демократична република. Даже в немската преса пишат, че западните сътрудници не канят немските си сътрудници на значими срещи или интервенции, тъй като " руснаците незабавно ще научат за това “. Кремъл има огромно

въздействие и в балканските страни

Косвено доказателство за " пробивите " точно в западните спецслужби може да бъде случаят при визитата на немския външен министър госпожа Бербок в Украйна. Руснаците незабавно научиха маршрута ѝ и даже изпратиха дрон, който следеше кортежа ѝ, заради което визитата беше прекратена.

Подобна беше обстановката и при визитата на гръцката делегация в Одеса, само че към този момент с пряк ракетен удар по морския терминал. Според разнообразни данни, ударът е бил на 150 до 500 метра от местонахождението на президента Зеленски и гръцкия му посетител.

Защо това е " издънка " точно на западните служби, а не на украинските? Защото за тези визити оповестиха незабавно точно задграничните медии. Освен това, даже при пътуванията на Володимир Зеленски на фронта, руснаците не знаеха нищо, а за тези задгранични визити някак схванаха незабавно. Затова е огромна вероятността, в случай че някъде има " пробив ", той да е точно при сътрудниците.

Впрочем, тази директна опасност за живота им ще накара европейците още повече да се замислят за

опозиция против съветските сътрудници

Само да нямаше жертви и потърпевши при ракетния удар...

Европейците и до момента се отнасят безгрижно към личната си киберсигурност и поверителността на данните. Затова представители на същото това немско Министерство на защитата употребяват " свръхсложни " пароли като " 1234 " – за което написа Bild, или разискват секретни работи, употребявайки уай-фай мрежата на хотел в Сингапур. Но Русия прави всичко допустимо европейците да се „ опомнят “ и да извадят личните си " наръчници " от времето на Студената война.

Европа има огромен капацитет в " тайната война ", защото разполага със сериозен финансов и софтуерен запас. Основното, което им е належащо, е да проявят политическа воля. А наглостта на руснаците в действителност ги тласка към това. Западът от ден на ден се разсънва и осъзнава идващите от Кремъл закани персонално за чиновниците, политиците и жителите.

Поне украинците към този момент няма да са сами на " тайните фронтове ". И скоро нашите сътрудници доста ще се усилят. Защото Путин неизбежно ще продължи по пътя на ескалацията.

*Москва е издигната върху блатиста околност. Някои от блатата, които са покривали целия регион до основаването на града през 12 век, съществуват и през днешния ден.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР