Андерс Фог Расмусен не дочака новата година, за да озвучи

...
Андерс Фог Расмусен не дочака новата година, за да озвучи
Коментари Харесай

Френски вестник: Кой ще ни стане следващ враг?

Андерс Фог Расмусен не дочака новата година, с цел да озвучи своите пожелания, написа Серж Алими (Serge Halimi) във френското издание Le Monde diplomatique. Бившият общоприет секретар на НАТО отбелязя по следния метод задачите, към които организацията, съгласно него, би трябвало да се стреми след излизането на  Доналд Гръмп  от Белия дом: „ Става дума да се обърне назад общото оттегляне на демокрациите под натиска на автокрации като Русия и Китай. За това обаче е нужно главните демокрации да се обединят. ” Както някои от тях постъпиха преди потомство с нахлуването в Афганистан и Ирак. Сега пристигна време да се заловим с по-силни съперници...
С кого да стартираме? Щом Вашингтон има намерение да укрепи водачеството си в либерален кръстоносен поход („ Америка се върна и е подготвена да направлява света ” – провъзгласи  Джо Байдън  на 24 ноември 2020 г.), страните-сателити следва да схванат, че при американците няма единно мнение по отношение на основния зложелател. Техните претекстове имат малко общо със международната геополитика и това се изяснява основно с вътрешния ерес.
За демократите основен зложелател е Русия, доколкото управлението на тази партия, в това число спикерът на Палатата на представителите Нанси Пелоси , към този момент четири години твърди, че „ от Тръмп всички пътища водят към Путин ”. Републиканците им дават отговор с хлапашки крясъци „ пекински Байдън ”, защото вторият наследник на настоящия президент правил бизнес с Китай, а вменяваната на демократите глобализация игра в интерес на Пекин.
На 10 декември държавният секретар  Майкъл Помпео  още повече задълбочи пропастта сред страните. Той със съществено лице съобщи, че е смутен за сигурността на частния живот на хората (интересни думи от някогашния шеф на ЦРУ), и излезе с предизвестие към целия свят: „ Си Дзинпин следи всеки от нас. ” След това той се нахвърли с рецензия към 400 000 китайски студенти, които обитават в Съединени американски щати целогодишно (включително да откраднат промишлените и научните тайни), към американските ВУЗ-ове („ доста от тях са купени от Пекин ”) и най-после към продукцията на Huawei, чиито ползватели се оказват „ в ръцете на китайската държавна сигурност ”.
Тази ария републиканците ще я опълчват на Байдън. Тя ще пристигна на промяна на 4 години антируска параноя, която демократите плодиха в битката с Тръмп. Южнокитайското море, Тайван, китайските уйгури, Хонконг – всичко ще стане претекст за инспекция на антикитайската решителност на новата администрация.
Расмусен се оказа прав най-малко в едно: „ На вратата на определения президент Джо Байдън се построи опашка от разтревожени съдружници. ” Тях надали ги чака бързо утешение в алианс, който го управлява душевен неуравновесена страна, написа в умозаключение Серж Алими.
Превод : Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР