Андерс Фог Расмусен, бивш министър-председател на Дания и бивш генерален

...
Андерс Фог Расмусен, бивш министър-председател на Дания и бивш генерален
Коментари Харесай

Андерс Расмусен: Трябва да доведем войната в Украйна до бърз край

Андерс Фог Расмусен, някогашен министър-председател на Дания и някогашен общоприет секретар на НАТО от 2009 до 2014 година, в изявление за The Atlantic
Руският президент Владимир Путин неведнъж е заявявал, че ще реагира, в случай че НАТО се приближи до границите на Русия. И в този момент той има 1300 километра повече граница с НАТО посредством участието на Финландия. Но той е в обстановка, в която не може да направи нищо. Той е ангажиран другаде, в Украйна. И би трябвало да одобри, че след офанзивата му против Украйна той получи повече НАТО.

Реалността е, че в случай че Путин успее в Украйна, той нямаше да спре там. Ще последват Молдова, Грузия и най-после балтийските страни. Но този план в този момент е доста по-сложен за него, тъй като след присъединението на Финландия и Швеция Балтийско море към този момент ще бъде море на НАТО, а защитата на трите балтийски страни към този момент ще бъде доста по-ефективна. Така че за Русия е стратегическо проваляне, че Путин предизвика Финландия и Швеция да се причислят към НАТО.

Посетих неотдавна Киев, тъй като президентът Зеленски ме помоли да ръководя интернационална група, образувана за правене на рекомендации за това по какъв начин можем да подсигуряваме бъдещата сигурност, самостоятелност и териториална целокупност на Украйна. Имахме отлична среща и той очерта концепциите си за тази работа, която имам намерение да завърша през септември.
Реклама
Но един значим детайл към този момент е явен: всички членове на групата се съгласиха, че Украйна би трябвало да има мощни структури за сигурност. Видяхме по какъв начин Русия се пробва да диктува изискванията, при които Украйна ще има право на лична войска. Няма метод . Най-добрата гаранция за сигурност за Украйна е тя да има мощна войска - и ангажимент на нейните съдружници е да спомагат за построяването й.

Освен Съединени американски щати Обединеното кралство беше движеща мощ в подпомагането на Украйна. Това се вижда като контрастност с друга огромна европейска страна - Франция, частично заради опитите на президента Макрон да води телефонна дипломация с Путин. Неуспешна, бих споделил.

Ако оценим доставките на оръжия от разнообразни страни за Украйна, Франция не е доставила съвсем нищо. Нейният принос е равностоен на това, което Дания предложи - на стойност 160 милиона $, съгласно Института за международна стопанска система в Кил. (Германия да вземем за пример е поела близо 10 пъти повече.) Докато помощта от Англия е изключителна. Мисля, че това е надълбоко вкоренено в английския нрав, тъй че чакам продължение на този курс и от наследника на Борис Джонсън.

Поглеждайки обратно, ние реагирахме прекомерно меко и изпратихме неверно обръщение на Путин - както след нахлуването му в Грузия през 2008 година, по този начин и след нахлуването му в Украйна през 2014 година Той пресметна, че може съвсем без никакви спънки да заграби земя от своите съседи.
Реклама
В този смисъл изказването на Макрон - Путин да не бъде унижаван и да се резервира лицето му, е пагубно. Това допуска нов международен ред, в който не върховенството на закона има значение, а върховенството на най-силния. Ако Путин може да се измъкне след завладяването на Крим и може би на Донбас и това е уредено в спокойно съглашение, тогава Китай може да го пояснява като покана да превземе Тайван със мощ.

Не би трябвало да предлагаме на Путин " изплъзване ". Трябва да му изпратим ново известие: махайте се от Украйна.

Най-големият риск сега е нескончаем спор без явен победител, тъй като това обслужва задачата на Путин - да дестабилизира Украйна. Той знае, че в случай че съветските войски останат в Украйна, за Киев ще бъде мъчно да стартира възобновяване . Ето за какво би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да доведем този спор до бърз край, като доставяме всички оръжия, от които се нуждаят украинците, без ограничавания.

Според член 51 от Устава на Организация на обединените нации всички страни имат право на самозащита. Украйна има право да се пази от агресора и има право да изиска помощ от всички свои сътрудници. Така че би трябвало да помогнем. Украинският народ има воля да се бори. Ние сме длъжни да им осигурим средствата за това.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Енергетика 2 Градове 3 Политика 1 Крипто 2 Политика 3 Политика Реклама Свързани публикации Украйна изпитва все по-сериозни финансови проблеми 18 юли 2022, 11:20 Русия или Украйна печели от нескончаем спор 7 юли 2022, 10:30 Чехия поема председателството на Европейски Съюз в опит да позволи няколко рецесии 4 юли 2022, 07:51 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР