Анализатори обобщават изводите от победата на Азербайджан над Нагорни Карабах.

...
Анализатори обобщават изводите от победата на Азербайджан над Нагорни Карабах.
Коментари Харесай

Турските генерали, които донесоха победата на Азербайджан в Нагорни Карабах |

Анализатори обобщават изводите от успеха на Азербайджан над Нагорни Карабах. Особено деликатно се учи ролята на турските военни, в това число ръководството на безпилотните самолети. Кои турски генерали стоят зад сполучливото нахлуване на азербайджанската войска, е обект на следствието от съветския вестник " Взгляд ".

Преди няколко дни, в разгара на настъпателната интервенция на Азербайджан в Карабах, внезапно няколко съветски и азербайджански издания оповестиха за отстраняването на първия заместник-министър на защитата на Азербайджан и шеф на Генералния щаб генерал-полковник Наджимеддин Садъгов. Уж бил упрекнат в измяна и съдействие с съветското военно разузнаване.

Азербайджанското министерство на защитата опроверга информацията за ареста на началника на Генерален щаб. Но той от този момент не се е появявал обществено, а неговата страничка изчезна от формалния уебсайт на военното ведомство.

Столът на военачалник Садъгов от дълго време се клатеше. Упрекваха го, че е роден в дагестанския Дербент и има лезгински генезис, че неприятно знаел азербайджански език, че има родственици в Русия. И основно, че негов братовчед служи в съветската войска на територията на Армения в 102-а военна база в Гюмри.

Тази история припомня, че в азербайджанската войска съществува сериозен ерес. Турските съветници постоянно са се употребили в азербайджанската войска със съществено въздействие, отговаряли са за образованието и превъоръжаването, само че след началото на интервенцията в Карабах те напълно намерено заели преобладаващо състояние. Това не се харесало на всички. На същия военачалник Садъгов приписват фраза, изпусната от него на едно заседание: „ Ако ние си даваме армията на турците, може да дадем и нашите дами? ”

Донякъде линията на разлома е поколенческа. Армията на Азербайджан бива прочиствана от тези офицери и генерали, които са почнали службата си още по времето на Съветския съюз, учили са в руски военни учебни заведения и биха могли да имат другари в Русия и в Армения. На основни позиции се слагат офицери, минали стаж или образование в Турция. Над тях слагат турски съветници.

Работата на турските генерали в Азербайджан се подкрепя от към 200 техни съветници, които се занимават с организационна и щабна работа. За потребностите на турските експерти са ситуирани две станции за специфична сателитна взаимозависимост – в Баку и на територията на военния аеродрум в Габала. На азербайджанските военни е заповядано да извършват всички инструкции на съветниците, да не спорят с тях и да им пречат. Това обаче постоянно провокира неодобрение измежду азербайджанските военни.

От бунтовник до герой с кюрдските партизани

„ Групата, ръководена от началника на оперативното ръководство на Сухопътните войски на Турция генерал-майор Бахтияр Ерсай, директно участваше в организацията на бойните дейности срещу Нагорни Карабах ” – споделя анонимно за вестник ВЗГЛЯД служител, непосредствен до управлението на министерството на защита на Азербайджан.

„ Ерсай се намира в Баку. След отстраняването на началника на Генерален щаб на Водоснабдителна система на Азербайджан Наджимеддин Садъгов той персонално курира генералния щаб по въпроса за интервенцията срещу Карабах. Той се регистрира пред висшето военнополитическо управление на Турция за хода на интервенцията. ”

Бивш почитан посланик в Баку също декларирал пред ВЗГЛЯД: „ По моя информация Ерсай е боен началник на цялата интервенция в Карабах. ”

Генерал Ерсай не е обществена персона. Той в никакъв случай не е споменаван в съветските медии. Почти не е споменаван и в англоезичните медии. В турската преса попада рядко.

Най-пълно описа историята на генерала през август 2016 година вестник Hürriyet. През 2003 година офицерът от разузнаването Ерсай взе участие в опита за прелом („ Операция наковалня ”) срещу новия министър председател Реджеп Ердоган.

Информация за преврата е разкрита едвам в 2010 година Ерсай е задържан и наказан на 16 година, само че незабавно е опрощение и възобновен на работа. Причината не е ясна. Според някои данни, Ерсай направил договорка и дал показания срещу другите участници в заговора.

Вместо затвор, той получил званието бригаден военачалник и е трансфериран на „ кюрдския фронт ”: оглавил 2-а бригада Commando, вземаща интензивно присъединяване в бойните дейности срещу въоръжените формирования на Работническата партия на Кюрдистан (РПК). Унищожил стотици кюрдски бунтовници, считан е за един от най-хубавите експерти по „ контрапартизанска война ”. „ Бригадата има неприятна известност. Действаха доста сурово и към симпатизанти на РПК. Не вземаха пленници, само че за турските военни това е обикновено ” – разказал пред ВЗГЛЯД деятел на холандската радикална лява партия „ Социалистическа различна политика ” (SAP) Алберт Барри, който в средата на 2010-те години, дружно с още няколко европейци се включил към РПК.

Според информация на Hürriyet, Ерсай е взел участие в интервенции в Либия, в частност отговарял за евакуацията на турски жители след рухване на режима на Муамар Кадафи. Участвал е и в учащи семинари в Обединения боен център на НАТО в Ставангер в Норвегия. През август 2019 година медийният холдинг Haber съобщил, че Висшият боен съвет на Турция (Yüksek Askeri Sura, YAS) дал на Ерсай звание генерал-майор.

Генералът на въздушните дронове

Друг почитан турски пълководец, взел присъединяване в управлението на интервенцията в Нагорни Карабах, е началникът на 1-и център за доставяне и техническо обслужване на турските Военновъздушни сили генерал-майор Гексел Кахя. По информация на ВЗГЛЯД той е там най-малко от юли.

По-миналата неделя азербайджанският президент Илхам Алиев се срещнал в Баку с турските министри на външните работи Мевлют Чавушоглу и на защитата Хулуси Акар. Гексел Кахя също взел участие в договарянията – по снимка той е разпознат от Telegram-канал Razm.info.

За отбелязване е, че това е най-малко втората среща на Кахя с Алиев. Първата станала през август. И тогава всички участници в срещата са оповестени с изключения на Кахя. По фотосите е разпознат от групата Nagorno Karabakh Observer.

Преди да дойде в Азербайджан, Гексел Кахя напролет и лятото на предходната година провел в Либия работата на Глобалния център за сигурност и интервенции (Global Center for Security and Operations, GСSO). Ролята на центъра се свеждала до ръководство на турските безпилотни самолети за поддържане на войските на Правителството на националното единодушие (ПНС) в Триполи, което противостои на фелдмаршал Калиф Хафтар.

Ефектът от потреблението на Bayraktar TB2 се оказал повратен. Силите на ПНС спрели настъплението на Хафтар, въпреки той да бил към този момент подготвен за взлом на столицата. Дори на някои сектори от фронта е проведено контранастъпление и още веднъж са върнати крайбрежните градове Сурман, Сабратах и Ал-Айялат.

Участието на Кахя е разкрито, когато армията на Хафтар заловила в плен няколко турски съветници дружно с техни документи, а по този начин също и копия от паспортите на всички турски експерти, работещи в GCSO. В резултат на договаряния сред Анкара и Хафтар пленниците са освободени, а копия от паспортите, в това число и на Гексел Кахя, са оповестени от изданието Al Marsad.

Появяването на Кахя в Азербайджан, както и в Либия, е последвано от всеобщо потребление на безпилотни самолети. „ Без подозрение Гексел Кахя реализира управлението на всички полети на Bayraktar TB2 в зоната на бойните дейности в Нагорни Карабах. Цялата оперативна разследваща информация, получена посредством Bayraktar TB2, се рапортува точно на него, а той на собствен ред я рапортува на президента на Турция Реджеп Ердоган ” – твърди шефът на Международния център за политически разбори и прогнози, експерт по страните от кавказкия район Денис Коркодинов.

За това, че точно Кахя координира потреблението на Bayraktar TB2 в Нагорни Карабах, оповестява и кипърският анализаторски център Geopolitical Cyprus, профилиран за военнополитически проучвания в страните от Източното Средиземноморие и Близкия Изток.

Още един турски военачалник в сянка

 Генерал-лейтенант Шереф Онгай

Участие в планирането и провеждането на настъпателната интервенция в Карабах е взел и генерал-лейтенант Шереф Онгай, командващ турската 3-а полева войска в региона на Ерзинджана в източен Анадол. Той дошъл в Азербайджан още през лятото и прокиснал през септември и октомври, написа ВЗГЛЯД.

Явните данни за генерал-лейтенант Шереф Онгай са доста нищожни. През 1982 година приключил военна академия в Анкара, службата му минала в Сухопътни войски. През 2014 година е назначен за командващ 9-и армейски корпус. Известно време е шеф на пехотното учебно заведение в Тузла.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР