``Амнести Интернешънъл обвини Русия във военни престъпления по време на

...
``Амнести Интернешънъл обвини Русия във военни престъпления по време на
Коментари Харесай

''Амнести Интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления

``Амнести Интернешънъл " упрекна Русия във военни закононарушения по време на опитите да превземе североизточния украински град Харков, предава Си Ен Ен.

В отчет от 40 страници организацията документира използването на касетъчни муниции и други неразрешени средства за офанзива.  ``Бомбардировките над жилищни квартали в Харков са безразборни офанзиви, които убиха и раниха стотици цивилни и като такива съставляват военни престъпления``, се споделя в отчета. Следователите на " Амнести Интенешънъл`` казват, че са документирали седем удара в разнообразни региони на Харков, където са разкрили перки и топки от касетъчни муниции 9N210 и 9N235.

Конвенцията на Организация на обединените нации за касетъчните муниции, която влезе в действие през 2010 година, не разрешава потреблението им. Русия не е страна по контракта, нито пък Съединените щати.

Касетъчните бомби освобождават десетки суббоеприпаси във въздуха, като ги разпръскват безсистемно върху стотици квадратни метри. Освен това невинаги успяват да експлодират при удар и по този метод се трансформират в противопехотни мини, които съставляват опасност за цивилните дълго време след разполагането им.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР