Американското ядрено оръжие може да бъде разположено в Източна Европа,

...
Американското ядрено оръжие може да бъде разположено в Източна Европа,
Коментари Харесай

НАТО може да разположи ядрено оръжие в Източна Европа

Американското нуклеарно оръжие може да бъде ситуирано в Източна Европа, в случай че Германия откаже да го държи на своя територия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на конгрес на Германското атлантическо общество и Федералната академия за политика на сигурност, заяви ТАСС.

Ядрените оръжия на Съединени американски щати остават на немска територия като част от стратегическата идея на НАТО за заплашване на евентуални съперници. До 20 американски тактически нуклеарни бомби B-61 са в немска въздушна база.

„ Германия би трябвало да реши дали чуждестранни ядрени оръжия ще бъдат ситуирани на територията й, само че алтернативата е нуклеарните оръжия да попаднат в други европейски страни, по-специално в източната част “, изясни Столтенберг.

Той изрично акцентира, че НАТО се афишира за свят без нуклеарно оръжие, само че не може да допусне в страни от НАТО да няма такова, когато трети страни разполагат с него.

Столтенберг приветства договарянията сред Русия и Съединени американски щати по въпросите на стратегическата непоклатимост, в това число и по Договора за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения. Системата на НАТО за взаимно потребление на нуклеарни оръжия основава правна основа за разполагане на американски нуклеарни оръжия в неядрени европейски страни - членки в границите на общата идея на алианса за нуклеарно въздържане.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР