Американското правителство е направило поръчка за 13 милиона дози от

...
Американското правителство е направило поръчка за 13 милиона дози от
Коментари Харесай

Нещо се случва! САЩ поръчаха милиони ваксини срещу маймунска шарка

Американското държавно управление е направило поръчка за 13 милиона дози от ваксина, която е ефикасна против маймунска шарка, съобщи „ Индипендънт “. Има подозрения, че вирусът към този момент е достигнал Ню Йорк.

На американска земя беше регистриран първият доказан случай на рядката зараза. Съединени американски щати са заплатили 119 милиона $ на датската компания Bavarian Nordic за нейната ваксина Jynneos, която е потвърдено ефикасна както против едра шарка, по този начин и против маймунска шарка. Правителството на Съединени американски щати е заделило и спомагателни средства, в случай че се наложи поръчка на още дози. Маймунската шарка предизвиква у хората кожен обрив с пъпки и мехурчета, които след известно време се пукат. После върху тях се образуват струпеи, които рядко оставят трайни белези. Обривът наподобява друго според от етапа на заболяването.

Въпреки че маймунската шарка е по-малко заразна от ковид COVID-19 и към този момент е налична ефикасна ваксина, Световната здравна организация стартира да организира ежедневни незабавни срещи за инфекцията, защото случаите не престават да се популяризират по целия свят. Смята се, че инфекциите, които сега се записват във Англия, Испания, Португалия, Съединени американски щати и Канада, са от западноафриканския вид, при който заболяването протича по-леко, в сравнение с от централноафриканския вариант.

В Европа и Северна Америка се записват от ден на ден случаи на маймунска шарка. Някои учени, които са следили голям брой огнища в Африка, обявиха, че са комплицирани от разпространяването на необикновената болест на Запад, заяви AP. Случаи на заболяване, обвързвано с вируса на едрата шарка, до момента не са следени измежду хора, които нямат връзки с Централна и Западна Африка. Но през последната седмица, Англия, Испания, Португалия, Италия, Съединени американски щати, Швеция и Канада оповестиха за инфекции, най-вече при млади мъже, които преди този момент не са пътували до Африка. Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на маймунска шарка. „ Смаян съм от това. Всеки ден се разсънвам и узнавам за от ден на ден инфектирани, във от ден на ден страни “, сподели Ойуеле Томори, вирусолог, някогашен шеф на Нигерийската академия на науките, и специалист в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация. „ Това не е типът на разпространяване, който сме следили в Западна Африка, тъй че може да се чака нещо ново да се случи на Запад “, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР