„Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си

...
„Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си
Коментари Харесай

Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?

„ Американското посолство в Украйна отстрани в събота от уеб страницата си всички документи за финансираните от Пентагона биолаборатории в Украйна “ - това твърди един швейцарски новинарски уебсайт, базирайки се на българска журналистка. Сходно известие може да бъде намерено в американски блог, който популяризира и съмнителни наличия по отношение на пандемията от ковид.

Основното в тези известия за Украйна: Пентагонът не желал обществеността да види упоменатите документи за биолабораториите в страната. Внушава се, че лабораториите могат да имат нещо общо с появяването на вирусни огнища, също така се приказва за биологични оръжия на американците.

Документите от дълго време са офлайн

Изтритите сякаш документи в действителност не престават да стоят като линкове в уеб страницата на американското посолство в Киев. Вярно е обаче, че тези линкове не водят до средата. Същевременно не е потвърдено, че Пентагонът е премахнал връзките този уикенд, както се твърди. Навярно те не са разполагаем от доста по-отдавна. Проверките демонстрират, че тази версия не се намира в онлайн архивите още от май 2021 година. А изказванието, че Съединени американски щати особено са премахнали тези документи след нахлуването на Русия в Украйна, е недоказано и подправено.

Интересно е и дали в тази ситуация въобще е ставало дума за „ сензитивна “ информация. При обзор на уеб-архивите се вижда, че те съдържат общи данни за съдействие. Освен това самото американско държавно управление е разгласило документите, някои от които още преди години – по тази причина не наподобява доста безапелационно изказванието, че държавното управление ще оповести документи, с цел да ги скрие по-късно от обществеността.

Българската журналистка, на която се базират подвеждащите известия за евентуалното заличаване на документите, към този момент от години написа за хипотетични биолаборатории на Съединени американски щати.

Темата е плодородна за разпространението на дезинформации: в подтекста на пандемията съветски и китайски медии твърдяха да вземем за пример, че Sars-CoV2 бил основан в американска лаборатория. Твърдеше се, че въпросните лаборатории се намирали на разнообразни места из някогашни руски републики - да вземем за пример в Грузия или Украйна.

Обвиненията са отхвърлени

Американското посолство в Украйна излезе с позиция по тези изказвания още през лятото на 2020 година.В нея се споделя, че американското министерство на защитата работи взаимно с украинското държавно управление „ с цел да откри значимите за сигурността патогени и отрови в лаборатории на украинското държавно управление и в същото време да сътвори опция за мирни научни проучвания и за създаването на ваксини “.

Съединени американски щати работели взаимно с украинците, „ с цел да се уверят, че Украйна може да разпознава огнища, провокирани от рискови вируси, както и да заяви за тях, преди да са се трансформирали в опасност за сигурността “. Съединени американски щати и Украйна си сътрудничат още от 2005 година, като по данни на украинските секрети служби (СБУ) става дума най-много за модернизацията на лабораториите. СБУ акцентира и това, че лабораториите са основани и финансирани от Украйна.

Атаки против биолабораториите?

В обществените мрежи някои потребители вършат с изключение на приказват за някаква връзка сред задачите на съветската войска и местонахожденията на хипотетичните американски биолаборатории в Украйна. Те настояват, че Русия целеустремено се пробва да нападна биолабораториите. Според потребителите седем от общо 11-те лаборатории към този момент били изумени от съветски ракети. Проверките на обстоятелствата, правени от Съединени американски щати, неведнъж са опровергавали този тип изказвания и ги дефинират като част от съветската акция за дезинформация, която тече с цялостна мощ още от 2018 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР