Американското интернет-издание The National Interest публикува статия под заглавие „The

...
Американското интернет-издание The National Interest публикува статия под заглавие „The
Коментари Харесай

National Interest: Защо САЩ трябва да се страхуват от „Статус-6”

Американското интернет-издание The National Interest разгласява публикация под заглавие „ The Real Reason You Should Fear Russia's Status-6 Torpedo” (Действителната причина за какво би трябвало да се боим от съветското торпедо „ Статус-6”). Коментаторът на изданието Стив Уейнц смята, че Русия съумяла да възкреси руския „ призрак”.

От момента, когато съветския „ Статус-6” получи популярност по време на съвещание на съветското Министерство на защитата, изминаха съвсем 3 години. От тогава тази съветска система стана една от най-обсъжданите бойни системи в Съединени американски щати, където специалистите я смятат за най-страшното оръжие на РФ.

В началото на 50-те години в Съветския съюз е разработвано голямо атомно торпедо Т-15. Според плана, на подводницата от план 627 „ Кит” трябвало да се конфигурира тръба с дължина една пета от дължината на подводницата (107,4 м) като в нея се помести стратегическото оръжие.

За плана си спомнили след години, когато била основана водородната бомба, само че отново го отхвърлили.

Възраждането на голямото торпедо с диаметър 1,6 м станало допустимо след основаването на „ реактивни мини-двигатели”. Военни специалисти на Съединени американски щати смятат, че Русия съумяла да сътвори дребни самостоятелни реактори, способни да работят на морското дъно, освен това тяхната структура е сходна с елементарните водо-водни установки. Такъв мотор може да се приспособи към гигантското суперторпедо, възкресявайки по този метод съветския план.

Пентагонът е убеден, че Русия е наследила подводното завещание на Съюз на съветските социалистически републики и по тази причина „ Статус-6” е безусловно действителен. Торпедото като голяма крилата ракета може да започва някъде в средата на океана и то цели седмици постепенно, само че целенасочено ще си пробива път към вражеския обект, а по-късно ненадейно ще извърши офанзива.

Отчитайки навиците на американската противоподводна защита, Стив Уейнц отбелязва, че Военноморски сили на Съединени американски щати няма да може да отрази удара. По подобен метод 100-мегатонното торпедо ще стане за Вашингтон дребна игла в голяма купа сено.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР