Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че бъдещето на Западните Балкани

...
Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че бъдещето на Западните Балкани
Коментари Харесай

Американският вицепрезидент се видя със силен съюзник и заговори за бъдещето на Балканите

Американският вицепрезидент Майк Пенс съобщи, че бъдещето на Западните Балкани е " на Запад ". След като посети балтийската Естония и кавказката Грузия, той посети най-новия член на НАТО - Черна гора на Адриатическо море. Пътуването на Пенс е в поддръжка за съдружниците в района, разтърсени от съветското анексиране Крим през 2014 година и кървавия сепаратистки протест в Украйна, прецизира БГНЕС. Присъединяването на Черна гора към НАТО на 5 юни и вярата на Грузия да се причисли към военния алианс провокираха гняв у Москва, която разчита на историческо въздействие в двете страни.

" Наистина имаме вяра, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад ", сподели заместникът на американския президент в Подгорица на взаимна конференция с премиера Душко Маркович.

Вицепрезидентът приветства присъединението на Черна гора към НАТО като " историческо достижение " и затвърди уговорката на Съединени американски щати за подсилване на връзките с района.

Вчера в Тбилиси Пенс осъди съветската " окупация " на част от територията на Грузия след късата война през 2008 година и даде обещание, че президентът Доналд Тръмп скоро ще подпише нови наказания против Москва.

По-късно на вечеря в Черна гора, където живеят към 620 000 души, той съобщи, че пътуването му е " доказателство за обстоятелството, че Америка няма съдружници, а единствено мощни съдружници ".

" Вашата храброст, изключително в лицето на съветския напън, въодушевява света и ви приветствам за това ", сподели вицепрезидентът.

Вашингтон заяви през април, че има надеждни данни, съгласно които Москва е подкрепила хипотетичен опит за прелом в Подгорица в навечерието на изборите в Черна гора през октомври предходната година. Черногорските управляващи също настояват, че " съветските държавни органи " са взели участие в опит да предотвратят присъединението на страната към НАТО, само че Москва отхвърли тези обвинявания.

Пенс ще участва на срещата на върха на Адриатическата харта в Подгорица следобяд, в която ще вземат участие и водачи от Албания, Босна, Хърватия, Македония, Косово, Сърбия и Словения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР