Американският вицепрезидент Камала Харис каза днес на лидери от Югоизточна

...
Американският вицепрезидент Камала Харис каза днес на лидери от Югоизточна
Коментари Харесай

Камала Харис: САЩ ще останат в региона на Югоизточна Азия за поколения напред

Американският вицепрезидент Камала Харис сподели през днешния ден на водачи от Югоизточна Азия, че Съединени американски щати ще останат в района за генерации напред. Тя също по този начин акцентира нуждата от поддържане на свободата на мореплаване, която съгласно Вашингтон е подложена на тестване от Китай, съобщи Ройтерс.

Харис съобщи на среща на върха сред Съединени американски щати и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), че районът е приоритет за Вашингтон.

" Съединени американски щати и АСЕАН споделят визия за този район и дружно ще пазим от закани за интернационалните правила и правила ", сподели тя. Харис не загатна съответно Китай, упрекван от Съединени американски щати, че употребява насила против своите съседи.

" Ние сме с нашите съдружници и сътрудници в отбраната на учредения на правила морски ред, който включва свободата на мореплаване и интернационалното право ", съобщи тя.

" Като страна от Индо-тихоокеанския район Съединени американски щати ще участват и ще продължат да са ангажирани в Югоизточна Азия за генерации напред ", добави Харис.

По думите ѝ Съединени американски щати, които са дарили до момента над 115 милиона ваксинни дози на района, ще продължат да реагират дружно с АСЕАН на опасността от КОВИД-19.

Американският президент Джо Байдън стартира срещата на върха през вчерашния ден, като хазаин на вечеря за водачите в Белия дом.

Съединени американски щати се надяват да покажат на страните, че остават фокусирани върху Индо-тихоокеанския район и дълготрайното предизвикателство, което съставлява Китай, считан от Вашингтон за главен противник макар рецесията в Украйна.

Руската инвазия в Украйна също ще бъде в дневния ред на срещата. Съединени американски щати се надяват да убедят страните от АСЕАН да положат повече старания, с цел да се опълчват на Русия.

Вчера Вашингтон даде обещание 150 милиона $, с цел да помогне за възстановяване на инфраструктурата, сигурността, пандемичната готовност и за други планове в АСЕАН.

Тези средства обаче бледнеят спрямо парите, отделяни от Китай, който единствено през ноември даде обещание 1,5 милиарда $ като помощ за развиване за страните за три години за битка с ковид и поддържане на икономическото възобновяване. Американски представители признават, че е належащо Съединени американски щати да засилят уговорката си в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР