Американският саксофонист Уейн Шортър, който написа някои от най-известните композиции

...
Американският саксофонист Уейн Шортър, който написа някои от най-известните композиции
Коментари Харесай

Почина Уейн Шортър, един от големите съвременни джазмени

Американският саксофонист Уейн Шортър, който написа някои от най-известните композиции в джаза и чието постоянно тъжно свирене промени звука на джаза през 60-те години на предишния век, преди да навлезе в рок фюжъна, умря в четвъртък на 89 години.

Неговият представител Алис Кингсли удостовери, че той е умрял в Лос Анджелис, без да уточни причина за гибелта му. Шортър си сътвори име, свирейки на тенор саксофон с Jazz Messengers на барабаниста Арт Блейки в края на 50-те години и се причисли към авторитетния квинтет на тромпетиста Майлс Дейвис от 60-те дружно с пианиста Хърби Хенкок, басиста Рон Картър и барабаниста Тони Уилямс.

Шортър написа някои от най-известните песни на групата, в това число " E.S.P. " и " Нефертити ". Дейвис го смяташе за " индивидът с концепциите в групата си, концептуализатор на доста от музикалните хрумвания, които направихме ", който също по този начин " разбра, че свободата в музиката е способността да се познават разпоредбите, с цел да бъдат изменени ".



Хенкок също изтъкваше текстовете на Шортър. " Най-добрият създател за мен в тази група беше Уейн Шортър ", сподели кийбордистът. " Уейн беше един от дребното хора, които донесоха музика на Майлс, която не се променяше. "

Шортър управлява лична група, с цел да продуцира поредност от албуми през 60-те години, в това число Juju, Speak No Evil и Adam`s Apple, който включва един от най-великите джаз стандарти Footprints.



Той е съосновател на джаз фюжън бандата Weather Report през 1969 година по времето, когато стартира да се концентрира върху свиренето си върху сопрано саксофон и групата записва един от най-продаваните джаз записи на всички времена, " Heavy Weather ", през 1977 година



Други хитови записи включват " Native Dancer " с присъединяване на бразилския артист Милтон Насименту, който смесва джаз, рок и фънк с бразилски ритми.

През 2000 година Шортър образува първата си непрекъсната акустична група с пианиста Данило Перес, басиста Джон Патитучи и барабаниста Брайън Блейд, което докара до четири албума със записи онлайн.

Шортър е съавтор на операта " Ифигения " с певицата и басистка Есперанца Сполдинг, чиято премиера беше през 2021 година

Той завоюва 12 награди Грами, в това число една предишния месец.

Шортър претърпя покруса в живота си със гибелта през 1985 година на щерка, която имаше от втората си брачна половинка Ана Мария Патрисио, която почина, когато аероплан на TWA експлодира малко след политане от Ню Йорк през 1996 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР