Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще подпише първата фаза

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще подпише първата фаза
Коментари Харесай

Тръмп подписва търговски мир с Китай на 15 януари

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще подпише първата фаза от комерсиалното съглашение с Китай на 15 януари в Белия дом, съобщи Ройтерс.

Тръмп уточни, че по-късно ще отиде в Пекин за началото на договаряния по втората фаза от съглашението.

За първи път една от страните по разногласието афишира съответна дата за сключване на съглашението.

Съединени американски щати и Китай заявиха в средата на декември, че след дълга борба и разногласия са се споразумели за първо комерсиално съглашение. Точното наличие на частичното съглашение към момента не е оповестено.

 Според Съединени американски щати Китай ще се ангажира да усили вноса от Съединени американски щати с 200 милиарда $ за две години. От тази сума се чака най-малко 40 милиарда $ годишно в интерес на американските фермери - значима група за Тръмп предвид на изборите през ноември. Трябва да има и съглашения по тематиките за интелектуалната благосъстоятелност, прехвърлянето на технологии и обменните курсове.

Тръмп към този момент разгласи още през октомври частичното съглашение в комерсиалния спор с Китай, който продължаваше към година и половина. Очакваното сключване през ноември не се реализира.

Сделката, съгласно специалистите, е по-скоро помирение, в сравнение с разрешаване на комерсиалния спор сред двете най-големи стопански системи в света. Вече не се постановат нови вносни мита, само че огромна част от наказателните мита, наложени от 2018 година, ще продължат да се постановат. Наблюдатели считат, че ще бъде доста мъчно да се подписа второ съглашение поради комплицираните проблеми, които към момента са нерешени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР