Разнообразието от езици на човечеството бавно умира. Вследствие на културната

...
Разнообразието от езици на човечеството бавно умира. Вследствие на културната
Коментари Харесай

9 от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята

Разнообразието от езици на човечеството постепенно умира. Вследствие на културната глобализация и международната търговия нашите езици стават все по-хомогенизирани. Днес съвсем половината от международното население приказва един от осемте най-разпространени езика.

Въпреки това сега към момента се приказват и знаят към 7000 езика, доста от които са необикновено неповторими и необикновено странни. Ако се разровим по-дълбоко в предишното, ще открием още повече образци за завладяващи езикови системи, които са изчезнали или са на изгубване. Да забележим девет от най-странните и завладяващи езици, употребявани в миналото на Земята, които сортират от IFL Science.
Баски
Баският език е един от най-уникалните езици, които към момента се приказват в Европа. Известен също като Euskara, езикът се приказва в Страната на баските, район в западния завършек на планините Пиренеи сред границите на Франция и Испания. Смята се за извънредно неповторим език, защото се е появил от изцяло обособен клон на родословното дърво от всеки различен език, употребен сега на Земята.
 Снимка 668031
Източник: iStock

От британски и испански до индуски и съветски, преобладаващата част от Европа и обилни елементи от Азия приказват индоевропейски езици. Баският обаче идва от обособен клон на родословното дърво. Въпреки че възрастта му не е сигурна, произходът на езика е във време преди индоевропейските езици да завладеят огромна част от Европа. Въпреки всички компликации, баският съумява да оцелее след езиковата инвазия и да остане релативно неизменен. От население от към 2.2 милиона в Страната на баските, почти една трета могат да приказват езика през днешния ден. Повечето от популацията е склонно да приказва френски или испански в ежедневните си взаимоотношения. Въпреки това за средностатистическия испански или френски език, баският е съвсем изцяло неясен.
Pirahã
Pirahã е локален език, говорен по поречието на река Maici в региона на Амазонка в Бразилия, който постоянно притегля вниманието на лингвистите. Той има единствено осем съгласни и три гласни, което е необикновено малко спрямо други езици. Това е частично извънредно, тъй като тонът на гласа е също толкоз значим, колкото съгласните и гласните в думите им. Има няколко други тонални езика, като виетнамски и китайски, само че Pirahã го извежда на напълно друго равнище.
 Снимка 668028
Източник: iStock

Ще дадем единствено един образец - думата за другар и зложелател е една и съща, само че тонът на изговорената дума диктува по какъв начин се пояснява. Освен това няма думи за цветове или цифри. Вместо да кажат нещо като " седем ", те биха го описали по метод, който в свободен превод значи нещо като " малко по-голямо количество ".
Силбо Гомеро
Силбо Гомеро е език на свиркане, употребен от някои поданици на Ла Гомера на Канарските острови в Испания. Възникна като метод хората да поддържат връзка на големи дистанции през дълбоките проломи и тесни долини на острова, защото звукът пътува доста по-далеч (и с по-малко усилия) от викането. " Говорещите " слагат пръстите си в устата си, с цел да издават къси, остри и неясно мелодични свистящи звуци.

Може да звучи опростено, само че опитни " представители " могат да предадат изненадващо количество информация с тези шумове. Силбо Гомеро се употребява единствено в характерни контексти и никой не би го смятал за собствен майчин език. Изчислено е обаче, че към 20 000 души на остров Ла Гомера могат да схванат елементи от езика.
Таа (ǃXóõ)
Таа (ǃXóõ) е един от дребното африкански езици, които употребяват щракащи звуци. Въпреки това, той е може би най-сложният от всички, обхващащ 160 разнообразни фонеми (звукови единици на избран език), 110 от които са направени от щракащи звуци. За съпоставяне, междинният брой отличителни звукове на речта в езиците по света е към 25 до 30. Днес това е извънредно неразбираем език, говорен от към 3000 души в елементи от Ботсвана и Намибия.
Пормпурао
Пормпурао е език, говорен от една общественост, роден в регион в границите на актуален Куинсланд, Австралия. Това е обаятелен език, просто тъй като въобще няма термини, които да се отнасят до " ляво " или " дясно ". Вместо това те употребяват " север ", " юг ", " изток " и " запад ".
Есперанто  Снимка 668030
Източник: iStock

Есперанто е създаден за първи път в края на XIX век в опит да се сътвори повсеместен втори език за интернационална връзка. Езикът е планиран да бъде безпристрастен и елементарен за научаване, като включва речник, който произлиза най-вече от голям брой европейски езици. Някои съществени думи на есперанто са " saluton ", което значи " здравей ", и " dankon ", което значи благодаря. Конструираният език провокира значителен интерес през XX век, само че в последна сметка не се утвърждава. Днес по-малко от 2 милиона души го приказват, само че той значително е избледнял от публичното схващане.
Нюшу
Нюшу е език, употребен извънредно от дами. Разработен е преди към 400 години от етнически яо дами в окръг Jiangyong в Южен Китай като средство за другарство посред им, без мъжете да схващат. Свободно преведено като " женско писане " в днешния китайски, това е единствената книжовност в света, проектирана и употребена извънредно от дами.
 Снимка 668027
Източник: iStock

" Жените използваха личния си сюжет, с цел да описват истории, да се утешават една друга, да пеят тъга и да показват удивление ", изяснява Джао Лиминг, професор в университета Цинхуа в Пекин, който учи Нюшу от десетилетия. " Съдържанието на творбите на Нюшу идва от всекидневието на дамите - брак, семейство, обществени взаимоотношения, анекдоти, песни и гатанки. Те са богати на национални традиции и са значими за проучването на лингвистиката, граматологията, археологията, антропологията и други филантропични и обществени науки ", прибавя Джао. Езикът е липсващ през XX век, само че се вършат опити да се възроди.
Мищекски език (Chalcatongo)
Компютърните лингвисти употребяват данни от Световния атлас на езиковите структури, с цел да открият кои езици имат максимален брой характерности, които се разграничават най-вече от другите езици. На първо място e Мищекски език(Chalcatongo), говорен от единствено 6 000 индивида от коренното население Мищеки в модерно Мексико. Една от най-странните му характерности е, че няма метод, с който да прави разлика сред въпроси и изказвания. Например изказвания като " Добре ли си? " и " Ти си добре " звучат безусловно еднообразно.
 Снимка 668026
Източник: iStock
Кипу
Въпреки че механически не е език, кипу от време на време се счита за писмена система и заслужава споменаване във всяка публикация за очарователни езикови системи. Включва поредност от цветно кодирани шнурове, които се завързват на възли в избрани точки, с цел да значат цифрова информация.

Известен също като Talking Knots, той е бил употребен от народа на инките за запазване и предаване на големи количества информация при липса на писмени записи. Това е главно за документиране на цифри, малко като сметало, за целите на преброяванията на популацията и военната организация. Някои обаче настояват, че кипу може да е бил употребен и за шифроване на от дълго време изгубени истории, легенди и песни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР