Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери предупреди, че

...
Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери предупреди, че
Коментари Харесай

Джон Кери критикува Китай за растяща употреба на въглища в енергетиката

Американският делегат по въпросите на климата Джон Кери предизвести, че развиването от Китай на енергийни мощности на въглища може „ да анулира “ световните качества да бъдат изпълнени задачите в региона на климата, написа БГНЕС.

Това той сподели след диалози с висши представители на Китай.

Напрежението сред Пекин и Вашингтон се ускори през последните месеци, през които двете страни си разменят остри думи за ситуацията с човешките права в Китай и неговото справяне с ковид.

Борбата с климатичните промени е измежду дребното въпроси, по които двете страни реализираха известни нотки на естетика.

Но през последните месеци Пекин акцентира, че съдействието в региона на екологията може да пострада от утежняване на китайско-американските връзки.

Кери съобщи пред публицисти, че Съединените щати са декларирали „ ясно, че прибавянето на още енергийни мощности на въглища съставлява доста предизвикателство към напъните на света да се оправи с рецесията с климата “.

Китайските проекти за нови електроцентрали на въглища могат „ да анулират опциите на света да реализира чиста нула до 2050 година “, сподели той и добави, че са имали „ доста градивни “ диалози, само че и че той е бил „ доста пряк “ по тематиката.

Въпреки обещанията за постигане на пик в потреблението на въглища преди 2030 година, Китай усили предходната година с 38,4 гигавата електрическата енергия, добивана от нови мощности на въглища - което надминава три пъти това, което е направено в международен мащаб.

Китай насочва предизвикателство към Съединени американски щати да оправи връзките си с Пекин в името на реализиране на прогрес по климатичните промени.

Но Кери прикани Пекин да не оставя екологичното съдействие да бъде повлияно от напреженията сред двамата най-големи замърсители на въздуха в света.

„ Климатът не е идеологически “, сподели той. „ Това е световно предизвикателство. “

„ Ключово е…без значение какви разлики има сред нас, ние да се обърнем към климатичната рецесия. “

Външният министър Ван Ий споделил на Кери по-рано по време на визитата, че съдействието по световното стопляне не може да бъде отделено от по-широката дипломация сред двете страни.

Във видеоразговор с пратеника на Вашингтон по въпросите на климата Ван упрекна Вашингтон за „ огромна стратегическа неточност в изчисленията във връзка с Китай “, гласи изказване на външното министерство.

„ Не е допустимо съдействието по климата сред Китай и СА.Щ да бъде сложено над общата среда на връзките Китай-САЩ “, споделил Ван Ий.

Той допълнил, че „ топката в този момент е в полето на Съединените щати и Съединени американски щати би трябвало да престанат да виждат в Китай опасност и съперник “.

По време на предходна видеосреща с китайския вицепремиер Хан Чжън в четвъртък, Кери сподели, че “няма метод светът да реши климатичната рецесия без цялостното ангажиране и вземане предвид “ от страна на Китай, сподели представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Американският делегат неведнъж приканва Китай, най-големият замърсител на въздуха в света, да усили напъните си за понижаване на въглеродните излъчвания.

„ Смятаме, че Китай може да направи повече. “

В момента Китай е най-големият замърсител на въздуха в международен мащаб, следван от Съединените щати, които в исторически проект са изпускали повече от всяка друга страна досега.

Макар Китай да даде обещание, че ще доближи пика на въглеродните си излъчвания през 2030 година и че ще стане въглеродно безпристрастен до 2060 година, страната продължава да бъде мощно подвластна от въглищата, които й обезпечават към 60% от употребяваната сила.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР