Американският хедж фонд Elliott Management съди Лондонската метална борса (LME)

...
Американският хедж фонд Elliott Management съди Лондонската метална борса (LME)
Коментари Харесай

Elliott Management съди Лондонската борса E заради спирането на търговията с никел

Американският хедж фонд Elliott Management съди Лондонската железна борса (LME) за повече от 456 млн. $ поради решението й да спре търговията с никел през март след невиждан скок в цената на метала. Elliott оспорва решението на борсата да анулира покупко-продажбите, които съгласно нея фондът е направил в ранните часове на 8 март, твърди Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), която има LME.

Реклама
Elliott е завела делото с две от своите компании, Elliott Associates и Elliott International, против две обособени елементи от борсата - LME и клиринговата й къща LME Clear. Делата са били заведени на 1 юни във Върховния съд на Англия, сподели притежателят Hong Kong Exchanges and Clearing. " Ръководството на LME е на мнение, че искът е безпочвен и LME ще го оспори пламенно ", оповестиха от HKEX в понеделник.

Делото на основаната във Флорида група, която е учредена от милиардера Пол Сингър, твърди, че анулирането на покупко-продажби с никел на 8 март е " нелегално на съображение на общественото право и/или съставлява нарушаване на човешките права на ищците ". Това ще способства за проблемите на борсата, която се бори за възобновяване на репутацията си на водещо място в света за търговия с промишлени метали, в това число никел, който най-често се употребява за производството на неръждаема стомана и акумулатори за електрически транспортни средства.
В чий интерес работи борсата
LME спря търговията с никел рано на 8 март и ретроспективно анулира покупко-продажбите в осемте часа преди прекъсването. Това беше първият път, когато тя замрази търговията с метал след разпадането на интернационалния калаен картел през 1985 година и 145-годишната борса беше подложена на рецензии от търговци за метода, по който се оправи с рецесията.

Решението за прекъсване на търговията последва 250% растеж в цената на никела до рекордните 100 хиляди $ за звук. Това се получи вследствие на желанието на банките и брокерите да затворят част от огромна позиция, насъбрана от Сян Гуанда - милиардерът, създател на водещия производител на неръждаема стомана в Китай Tsingshan Holding Group.
Реклама
AQR Capital Management, един от най-големите хедж фондове в света, към този момент изследва правни благоприятни условия в разногласието си, споделиха хора, осведомени с въпроса пред Financial News London. Основателят на фонда упрекна LME, че " обръща покупко-продажбите, с цел да избави обичаните си другари и да ограби клиентите, които не са й доближени ". LME отхвърли компанията майка HKEX да е повлияла на решението.

Този ход също по този начин подтикна финансовите регулатори в Обединеното кралство да стартират обзор на " опустошения пазар " на контракти за никел през интервала. Органът за финансово държание и Английската централна банка обявиха, че ще търсят способи, по които LME може да усъвършенства своето ръководство, контрол на пазара и ръководство на риска. Разследването стартира през април, като вести по отношение на развиването му липсват.

Главният изпълнителен шеф на LME Матю Чембърлейн се отхвърли от решението си да напусне и да поеме започващата компания за цифрови активи Komainu през април, защото борсата се бореше да възвърне репутацията си. Той също по този начин стартира обзор на създалия се безпорядък пазара на никел. LME съобщи, че една от аргументите да не реагира по-рано на придвижването на цените на никела е, че не знае тъкмо какъв брой бизнес се прави отвън борсата посредством деривати. Чембърлейн се пробва да прокара проект за по-редовно отчитане на тези позиции във всички физически доставени метали на LME, само че членовете обичайно се опълчват на сходни ходове за по-голяма бистрота.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР