Американският фондов пазар регистрира най-добрия си месец от повече от

...
Американският фондов пазар регистрира най-добрия си месец от повече от
Коментари Харесай

Уолстрийт отбеляза най-силния си месец от повече от година

Американският фондов пазар записва най-хубавия си месец от повече от година, като и трите съществени борсови показатели приключиха ноември с най-малко 8% нагоре, прекъсвайки тримесечни поредици от загуби.

Технологичният Nasdaq Composite поведе, завършвайки месеца с растеж от 10,7% макар спада от 0,2% в четвъртък.

S&P 500 напредна с 0,4% в четвъртък, с цел да приключи ноември с 8,9% нагоре.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average , който в четвъртък се увеличи с 1,5%, или 520 пункта, означи най-хубавия си месец от октомври 2022 година, изкачвайки се с 8,8% до най-високото си затваряне от януари 2022 година

Печалбите през ноември бяха съпроводени от рали на облигациите, което докара до спад на доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати до 4,349% в четвъртък, от малко над 5% в края на октомври. Референтната рентабилност записа най-големия си месечен спад от 2019 година

Бурното пазаруване на облигации изпрати цената на необятно проследявания показател на облигации на Bloomberg U.S. Aggregate нагоре с 4,8% този месец, което съставлява най-голямото сходно нарастване от средата на 80-те години на предишния век. Доходността пада с повишаването на цените на облигациите.

Акциите, които водеха ралито на фондовите пазари, бяха в най-чувствителните към лихвените проценти браншове, в това число осведомителни технологии, недвижими парцели и финанси, дружно с компании, които разчитат на потребителски разноски. Тези сегменти на S&P 500 се повишиха с най-малко 10% през месеца.

Данните на Министерството на търговията в четвъртък демонстрираха, че американците са забавили разноските си и че инфлацията е траяла да понижава през октомври, повишавайки упованията, че Федералният запас е завършил с повишението на лихвите.

Според най-трезвите упования обаче Фед ще стартира да облекчава паричната политика най-вероятно чак в средата на 2024 година

Джон Уилямс, президент на Федералната аварийна банка на Ню Йорк, сподели в тирада в четвъртък, че въпреки да вижда, че инфлацията в последна сметка понижава към задачата на централната банка от 2%, той към момента не е подготвен да разхлаби хватката на Фед върху стопанската система.

„ Инфлацията към момента е прекомерно висока “, сподели Уилямс, представен от The Wall Street Journal.

„ Очаквам, че ще бъде уместно да поддържаме рестриктивна позиция много време, с цел да възстановим изцяло салдото и да върнем инфлацията назад към нашата дълготрайна цел от 2% на устойчива основа. “

Инвеститорите чакат през днешния ден и обръщение от ръководителя на Фед Джером Пауъл, който би трябвало да приказва в Spelman College в Атланта.

Тримесечните резултати и вероятностите за продажби на няколко компании задвижиха Уолстрийт в четвъртък. Акциите на търговеца на долни дрехи Victoria’s Secret прибавиха 14%, до момента в който производителят на мебели La-Z-Boy и дискаунтърът Big Lots се покачиха надлежно с 11% и 9,8%.

Salesforce също впечатли вложителите с тримесечните си резултати, повишавайки акциите си с 9,4%, с цел да поведе както Dow, по този начин и S&P 500 в четвъртък.

Цените на петрола се намалиха, макар че Организацията на страните експортьорки на нефт и техните пазарни съдружници се съгласиха да понижат в допълнение производството, с цел да поддържат цените. Бенчмарк фючърсите на петрола в Съединени американски щати изгубиха 1,90 $ за барел, с цел да затворят в четвъртък на 75,96 $, което е спад от 6,2% за месеца.

Основните показатели в Азия и Европа също се покачиха през ноември.

В четвъртък японският показател Nikkei 225 и Stoxx Europe 600 прибавиха по 0,5%, постигайки месечни облаги надлежно от 8,5% и 6,4%. Hang Seng в Хонконг завърши ноември с 0,4% по-ниско.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР