Американският фермер от щата Върмонт, Уилсън Бентли става известен като

...
Американският фермер от щата Върмонт, Уилсън Бентли става известен като
Коментари Харесай

Замръзнали във времето: първите снимки на снежинки

Американският фермер от щата Върмонт, Уилсън Бентли става прочут като Бентли “Снежинката ”, тъй като е първият човек, който съумява сполучливо да снима снежинка. Очарован от хубостта на снега, още като младеж, той следил снежинките под микроскоп и се опитвал да ги рисува. Но открил, че всяка снежинка е с доста комплицирана форма и е мъчно да се нарисува преди да се стопи.

Тогава идва концепцията да прикачи фотоапарат към микроскопа и след многочислени опити, най-накрая съумял да направи първата си фотография на снежинка на 15 януари 1885г. Методът, употребен от Бентли, по-късно става прочут като микрофотография и се употребява даже и до през днешния ден.

В следствие той прави над 5000 фотоси и всички снимани от него снежинки са неповторими, няма две идентични. Бентли се опитал да ги систематизира, като номерирал всяка обособена форма.

Снежните кристали се улавят на мрачен или черен декор и би трябвало доста бързо да се пренесат под микроскопа, тъй като са извънредно ефимерни и даже при негативни температури бързо сублимират (твърдото вещество минава в пара без да се стопи).

Уилсън Бентли умира от пневмония на 23 декември 1931 година. Месец преди гибелта му излиза от щемпел неговата книга-албум, наречена " Снежните кристали ". В нея са поместени над 2000 микрофотографии на снежинки, а самата книга се издава и до през днешния ден.

По-голяма част от достоверните фотоси на Уилсън " Снежинката " Бентли се съхраняват в музея на родния му град Йерихон в щата Върмонт. Останалите фотоси той подарява на музея в град Бъфало, където част от тях са цифровизирани и подредени в електронна библиотека. Миналата година 20 от фотосите му са продадени на търг в Ню Йорк, като най-евтината е била с цена 4800 $.

“Въпреки много грубата техника, която е употребявал, Уилсън Бентли става толкоз добър в снимането на снежинки, че съвсем никой не съумява да го надмине в идващите 100 години. ”/ Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР