Американският долар става все по-важен във Венецуела, след като местните

...
Американският долар става все по-важен във Венецуела, след като местните
Коментари Харесай

Повече от половината покупки във Венецуела вече са в долари

Американският $ става все по-голям във Венецуела, откакто локалните стартират да употребяват зелената валута даже и за най-дребните покупки, написа Bloomberg.

Над половината от покупките на дребно към този момент се правят посредством долари, а размерът им в циркулация се повишава до $2,7 милиарда, по данни на Ecoanalitica. Това е три пъти повече от цената на всички боливари в обращение, плюс цената на всички депозити и разплащателни сметки. Години на обезценяване и хиперинфлация направиха локалната валута съвсем безполезна.

Така венецуелците, вместо да се пробват да натрупат голямо количество боливари и да ги разнасят в чанти, избират доларите, които получават от родственици в чужбина или от обменни бюра на границите с Колумбия и Бразилия.

Доскоро беше неразрешено преводи да се правят в щатска валута, само че мярката бе безсмислена и в последна сметка управляващите започнаха да одобряват действителността. Ситуацията е толкоз тежка, че Венецуела мъчно съумява да напечата задоволително банкноти, с цел да настигне обезценяването им.

Венецуела не разчита единствено на долари. Заради интернационалните наказания, държавната петролна компания работи с китайски юани, а централната банка дори обмисля потреблението на криптовалути като Bitcoin и Ether.

В стопанската система циркулират и към €1 милиард.

В същото време инфлацията в страната е към 8 900 %, съгласно показател на Bloomberg. Един $ се купува против към 40 000 боливара.
 Венецуела се върна към бартерната стопанска система
Венецуела се върна към бартерната стопанска система

Пълен контейнер с бензин коства една цигара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР