Американският държавният секретар Антъни Блинкън защити решението на администрацията на

...
Американският държавният секретар Антъни Блинкън защити решението на администрацията на
Коментари Харесай

Блинкън: Без касетъчните бомби Украйна би била уязвима

Американският държавният секретар Антъни Блинкън отбрани решението на администрацията на президента Джо Байдън да изпрати касетъчни муниции в Украйна, до момента в който води контранастъпление против съветските сили, оповестява Politico.

По думите му, това е решение от последна мярка поради привършване на запасите.

" Ако им свършат боеприпасите, ще бъдат беззащитни. ", съобщи той.

Коментарите на Блинкън идват на фона на среща на върха на членовете на НАТО във Вилнюс, Литва, където членовете са обмислили влизането на две нови страни, Финландия и Швеция, в алианса, както и войната в Украйна. Коментарите също идват на фона на известието от предходната седмица на администрацията на Байдън, че ще изпрати касетъчни муниции в Украйна. Касетъчните муниции, които публично се назовават усъвършенствани стандартни муниции с двойно предопределение, са предопределени да унищожат голям брой военни цели посредством разпространяване на огромен брой избухливи " бомби " в необятна област. И двете страни в продължаващата война в Украйна са употребявали касетъчни муниции, като украинските касетъчни муниции убиха осем цивилни в Изиум предходната година, съгласно Human Rights Watch.

Въпреки това, касетъчните муниции исторически са оставяли след себе си неексплодирали муниции, които могат да застрашат цивилните дълго време след края на споровете. Повече от 100 страни, в това число множеството членове на НАТО, са подписали Конвенцията от 2010 година за касетъчните муниции, която не разрешава тяхното потребление, трансфер, произвеждане и натрупване; Съединени американски щати, Русия и Украйна не са измежду подписалите.

Съюзниците на Съединени американски щати, както и правозащитни групи, разкритикуваха решението. Администрацията на Байдън също беше изправена пред възмущението на някои основни демократи от Капитолийския рид, които скъсаха обществено с президента предходната седмица поради решението.

Блинкън обаче отхвърли Съединени американски щати да губят доверие в своите съдружници поради решението. " Всеки съдружник, с който съм приказвал, сподели, че схваща за какво вършим това, когато го вършим ", сподели той.

Според него на Вашингтон са им свършили снарядите от 155 диаметър

Украйна, както и републиканците на Капитолийския рид, приветстваха решението на Съединени американски щати да изпратят муниции. Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников сподели във вторник, че се надява, че доставката на касетъчни муниции ще бъде " идната смяна в играта като оръжие или муниции за освобождение на нашите краткотрайно окупирани територии ".

Припомняме, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу предизвести във вторник, че в случай че Украйна употребява касетъчни бомби, предоставени от Съединени американски щати, съветската войска ще бъде принудена да употребява сходни способи.

Той изясни, че макар че Москва не се е включила към конвенцията, регулираща потреблението на сходни муниции, до момента се е въздържала от потреблението им в спора.

Освен това Шойгу допусна, че Вашингтон е почнал да доставя Киев с касетъчни муниции, тъй като са им свършили снарядите от 155 диаметър.

Те са неразрешени допълнително от 120 страни по света, само че не и в Съединени американски щати, Русия и Украйна

ТАСС оповестява, че украинските военни са обстреляли във вторник град Токмак в Запорожка област с касетъчни муниции.

" В 17:15 ч. бойци на нацисткия киевски режим обстреляха град Токмак. По предварителна информация врагът е употребявал касетъчни муниции. Регистрирани са попадения в региона на птицефермата и на изхода от града към Василевка. Информацията за жертвите и разрушенията се прецизира ", се споделя в известието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР