Американският държавен секретар Майк Помпейо призова днес Гърция и Турция

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо призова днес Гърция и Турция
Коментари Харесай

Помпейо: Гърция и Турция да намалят напреженията

Американският държавен секретар Майк Помпейо прикани през днешния ден Гърция и Турция да "намалят напреженията " за преустановяване на ескалацията в Източното Средиземноморие, съобщи Агенция Франс Прес.

"Ние призоваваме всички да създадат стъпка настрана, с цел да понижат напреженията и да стартират дипломатически полемики по въпроса за споровете, съществуващи в Източното Средиземноморие, споровете, свързани със сигурността, споровете за енергийните запаси, морските спорове ", сподели Помпейо на конференция, предава Българска телеграфна агенция.

В този регион се следи ескалация на напрежението сред Анкара и Атина с увеличение на съперничещи си демонстрации на мощ и произшествия, които ускориха безпокойството на европейците. Двете страни си оспорват разпределението на залежите на природен газ, открити през последните години.

В този подтекст Майк Помпейо разгласи във вторник отчасти повдигане на ембаргото върху продажбите на оръжия за Кипър, предизвиквайки незабавно гнева на Турция. Кипърското държавно управление приветства през днешния ден "признаването " на ролята на острова и на "важността " на връзките му със Съединени американски щати.

"Ние знаем, че това решение бе оповестено в миг, когато напреженията в Източното Средиземноморие са изострени, само че ние считаме, че това е, което трябваше да се направи, и аз взех решение да работя ", сподели през днешния ден американският държавен секретар.

Той акцентира, че американският президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския е разговарял с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган и с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден в Атина на 4 март 1968 година.

"Те би трябвало да седнат дружно и да стартират полемики за всичко това и да намерят дипломатически решения ", посочи Помпейо. "Излишно е да се ускоряват военните напрежения в региона, от това могат да произтекат единствено отрицателни неща ", уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР