Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещение в

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещение в
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън с първи визити в чужбина - Япония и Южна Корея

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещаване в Япония, прикани през днешния ден за усилване на връзките сред Вашингтон и Токио, съобщи " Ройтерс ".

Визитата на Блинкън и на американския министър на защитата Лойд Остин в Япония има за цел да укрепи съюзните връзки с Токио на фона на възходящата интензивност на Китай.

Освен Токио, Блинкън и Остин ще посетят и Сеул. Това е първото пътешестване в чужбина на министри от държавното управление на американския президент Джо Байдън.

В Япония Блинкън и Остин ще обсъдят необятен набор от въпроси, като се стартира от свободата на корабоплаването в Южнокитайско и Източнокитайско море и се стигне до севернокорейската нуклеарна опасност и военния прелом в Мианма.

" Дойдохме, с цел да потвърдим още веднъж обстоятелството, че съюзът ни (с Япония) е крайъгълният камък на мира, сигурността и благоденствието " за нашите страни, посочи Блинкън в изказване пред чиновниците на американското посолство в Токио.

" Икономическите взаимоотношения сред Съединени американски щати и Япония са, както добре знаете, едни от най-силните в света ", съобщи американският държавен секретар пред група високопоставени японски предприемачи.

Блинкън посочи, че пандемията от ковид е разкрила слаби места във веригите за доставки на артикули от първа нужда, измежду които е и здравното съоръжение.

В диалога си с японския външен министър Тошимицу Мотеги Блинкън съобщи, че Съединените щати желаят да си сътрудничат с Япония и останалите си съдружници в района по въпроса с денуклеаризацията на Северна Корея.

Токио и Вашингтон споделят общ ангажимент към демокрацията, човешките права и върховенството на закона, които са изложени на заплаха на доста места, в това число и в района, като да вземем за пример в Мианма и, по други способи, в Китай, сподели още Блинкън.

Американският министър на защитата Лойд Остин се срещна с японския министър на защитата Нобуо Киши.

Киши съобщи, че двамата с Остин ще обсъдят дейностите на Китай в Източнокитайско и Южнокитайско море и някои съответни начинания, с които Япония и Съединени американски щати могат да засилят опциите си за въздържане и отговор на китайските прояви.

Остин, от своя страна, съобщи, че американско-японският съюз е крайъгълен камък на оправянето с днешните и утрешните провокации.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР