Американският Държавен департамент призова Прищина да преосмисли решението за премахване

...
Американският Държавен департамент призова Прищина да преосмисли решението за премахване
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ призова Косово да преосмисли решението да изключи сръбския динар като платежно средство

Американският Държавен департамент прикани Прищина да премисли решението за унищожаване на сръбския динар от обращение в Косово, заяви уеб сайтът Павлович Тудей, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Призоваваме държавното управление на Косово да премисли това решение, да се съветва със засегнатите общности, да отговори на загрижеността, която изрази интернационалната общественост и да обезпечи задоволително време за осъществяване на решенията си, с цел да се облекчи въздействието, което тези решения ще имат върху жителите “, уточни представител на Държавния департамент.

По-рано този месец Централната банка на Косово заяви, че на среща, извършена на 27 декември, Управителният съвет на банката е приел Наредба за паричните преводи, съгласно която единствената валута, която може да се употребява в Косово за заплащания, е еврото. Това значи, че от 1 февруари, когато наредбата влиза в действие, сръбският динар няма да може да се употребява на територията на Косово.

Европейската комисия също проучва решението на Прищина и изиска уточнения по въпроса.

„ Загрижени  сме, че наредбата, призната на 27 декември, ще повлияе отрицателно на етническата сръбска общественост в Косово. Според косовския закон и както е посочено в отговорностите, които Косово е поело при оповестяването на независимостта си, Сърбия има право да предлага финансова помощ на представителите на сръбската общественост в Косово. Затова продължаваме да насърчаваме Косово да извърши задължението си и да сътвори Съюз на сръбските общини. Съюзът е главният механизъм, посредством който Сърбия би могла транспарантно да предлага финансова поддръжка на институциите и обособените лица в границите на косовската правна рамка “, написа в отговор на американското посолство на питане на уеб страницата Косово онлайн.

Косово употребява еврото от 2002 година, само че жителите в косовските общини със сръбско болшинство, изключително на север, употребяват както сръбски динари, по този начин и евро. Банки от Сърбия, които имат или са имали клонове в Косово, също работят в динари. В динари са и пенсиите, които Сърбия изплаща на косовски сърби, както и заплатите на чиновниците на институции, които към момента са част от сръбската система в Косово, в това число учебни заведения, лечебни заведения и администрация. Динарите към момента се употребяват и в питателните магазини, магазините за облекла, кафенетата и аптеките. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР