Американските военни заявиха, че руски изтребител е засякъл витлото на

...
Американските военни заявиха, че руски изтребител е засякъл витлото на
Коментари Харесай

Инцидентът над Черно море: САЩ - руски самолет е ударил американски дрон; Русия отрича

Американските военни обявиха, че съветски изтребител е засякъл витлото на един от техните шпионски дронове и го е предиздвикал да се разбие в Черно море във вторник в първия сходен директен конфликт сред двете международни сили, откогато Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Руското министерство на защитата предложи друга версия, а посланикът на Москва във Вашингтон съобщи, че страната му " преглежда този случай като провокация " с присъединяване на американски дрон MQ-9 и съветски изтребител Су-27.

Съединените щати, които са дали военна помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари, не са се присъединили директно във войната, само че правят постоянни наблюдателни полети в района.

Междувременно украинският президент Волдомир Зеленски съобщи във вторник вечерта, че военните командири са единомислещи в интерес на отбраната на източната фронтова линия, в това число опустошения град Бахмут, който от месеци е под обсадата на Русия.

" Основният акцент беше подложен върху... Бахмут ", сподели Зеленски в нощното си видеообръщение. " Имаше ясна позиция на цялото командване: Засилване на този бранш и оптимално заличаване на окупаторите ".

Зеленски освободи от служба трима регионални шефове, в това число Луганска област на изток, Одеска област на Черно море на юг и Хнелницка област на запад, само че в известието на парламентарния представител на държавното управление не се показват аргументи за това.

На дипломатическия и икономическия фронт продължиха договарянията за удължение на съглашението за разрешаване на доставките на зърно от черноморските пристанища на Украйна, което изтича тази седмица, оповестиха Организация на обединените нации и Турция. Правителството в Киев отхвърли съветското искане за удължение на периода с 60 дни, което е на половина по-малко от предходното удължение.

Два съветски самолета Су-27 направиха това, което американските военни дефинираха като неразумно прихващане на американски шпионски дрон, до момента в който летяха в интернационалното въздушно пространство. Тя съобщи, че съветските изтребители са изхвърлили гориво върху MQ-9 - евентуално в опит да го заслепят или повредят - и са прелетели пред него с рискови маневри.

След към 30 до 40 минути, в 06:03 ч. по Гринуич, един от изтребителите се сблъскал с дрона, което довело до разбиването му, обявиха американските военни.

" Всъщност тази рискова и непрофесионална постъпка на руснаците съвсем е довела до злополуката и на двата самолета ", съобщи в изказване военачалник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Джеймс Хекер, който управлява Военновъздушни сили на Съединени американски щати в района.

Руското министерство на защитата отхвърли неговият аероплан да е влезнал в контакт с безпилотния летателен уред (БЛА), който съгласно него се е разрушил след " внезапна маневра ". То съобщи, че безпилотният аероплан е бил засечен покрай полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 година

" Руските изтребители не са употребявали бордовите си оръжия, не са влезнали в контакт с БЛА и са се върнали наред на родното си летище ", съобщи съветското министерство на защитата.

Разказите за случая в Черно море, което наред с други страни граничи с Русия и Украйна, не могат да бъдат без значение тествани.

" Това е доста внимателен стадий в този спор, тъй като в действителност е първият директен контакт, за който обществеността знае, сред Запада и Русия ", сподели Елизабет Брау, старши помощник в Американския институт за предприемачество във Вашингтон.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов беше извикан от Държавния департамент на Съединени американски щати, с цел да разиска случилото се над Черно море, заяви представителят Нед Прайс.

Антонов съобщи, че срещата му е била " градивна " и въпросът за вероятните " последици " за Москва не е бил повдиган, заяви държавната осведомителна организация РИА.

" Що се отнася до нас, ние не желаеме никаква борба сред Съединените щати и Русия. Ние сме за създаване на прагматични връзки в интерес на съветския и американския народ ", сподели Антонов пред американски медии.

Руският президент Владимир Путин дефинира " специфичната военна интервенция " на Москва в Украйна като отбранителна против това, което той вижда като неприятелски Запад, стремящ се към агресия в територии, исторически ръководени от Русия.

Украйна и нейните западни съдружници настояват, че Москва води непровокирана завоевателна война, която е разрушила украински градове, умъртвила е хиляди хора и е принудила милиони други да изоставен домовете си./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР