Американските власти обмислят да затегнат правило за контрол на износа,

...
Американските власти обмислят да затегнат правило за контрол на износа,
Коментари Харесай

САЩ затягат допълнително правилата за износ на AI чипове към Китай

Американските управляващи обмислят да затегнат предписание за надзор на износа, което има за цел да забави потока на чипове за изкуствен интелект (AI) към Китай, като лимитират в допълнение количеството изчислителна мощ, която те могат да имат, разкриват източници, осведомени с тематиката, пред Reuters.

През октомври предходната година администрацията на Байдън издаде широкообхватен набор от правила, предопределени да замразят китайската полупроводникова промишленост, до момента в който през това време Съединени американски щати влагат милиарди долари дотации в личната си полупроводникова промишленост.

Информационната организация твърди, че актуализация на тези правила може да бъде направена до края на юли, като предизвестява, че тя може и да се забави, защото сходни дейности на Съединени американски щати, свързани с Китай, постоянно се обмислят в допълнение.

Министерството на търговията на Съединени американски щати не е направило формален разяснява.

Идеята за в допълнение стягане на разпоредбите обаче не подхожда на някои водещи представители на американската промишленост.

" В дълготраен проект рестриктивните мерки, забраняващи продажбата на нашите графични процесори за центрове за данни в Китай, в случай че бъдат въведени, ще доведат до трайна загуба на благоприятни условия за американската промишленост да се конкурира и да бъде водеща на един от най-големите пазари в света и ще окажат въздействие върху бъдещия ни бизнес и финансови резултати ", предизвестява основният финансов шеф на Nvidia Колет Крес по време на инвеститорска конференция:

Едно от октомврийските правила ограничаваше продажбата в Китай на чипове, които могат да обезпечат изчислителната мощност, нужна за основаването на технологии за изкуствен интелект, сходни на ChatGPT. Този ход незабавно засегна продажбите на артикули от Nvidia Corp и Advanced Micro Devices (AMD). Очаква се подобен резултат и във връзка с Intel.

Но вероятното в допълнение стягане на разпоредбите въпреки всичко ще засегне най-тежко Nvidia, чиито мощни позиции на пазара на чипове за изкуствен интелект ѝ помогнаха да доближи стойност от 1 трилион $ по-рано тази година.

" Не чакаме, че сходни спомагателни ограничавания, в случай че бъдат признати, биха имали неотложно значително влияние върху финансовите ни резултати ", показва въпреки всичко Крес от Nvidia, само че прибавя, че разумно пораждат въпроси за това какъв брой ефикасни ще бъдат рестриктивните мерки за развиването на системите за изкуствен интелект от страна на китайските компании.

Nvidia е направила специфични чипове за китайския пазар, които дават отговор на октомврийските ограничавания, само че предишния месец Reuters съобщaва, че огромни китайски компании като Tencent възнамеряват да употребяват тези чиповете, отговарящи на условията за експорт, с цел да понижат времето, належащо за образование на големи системи за AI, повече от два пъти.

Настоящото предписание за чиповете за изкуствен интелект на Съединени американски щати включва две ограничавания. Едното е ориентирано към това какъв брой бързо могат да споделят чиповете между тях, което е значимо, защото системите за AI като ChatGPT изискват хиляди чипове да бъдат свързани между тях. Другото ограничаване се отнася до това какъв брой изчислителна мощ може да има един чип.

Например чипът H800, основан от Nvidia за китайския пазар, има толкоз изчислителна мощност при някои настройки, употребявани в работата с изкуствен интелект, колкото и чипът на компанията за останалата част от света, само че скоростта му за връзка сред чиповете е лимитирана, подчертава Reuters.

Както от Intel, по този начин и от AMD отхвърлят коментар, само че AMD към този момент са коментирали, че разпоредбите няма да окажат въздействие върху финансовите им резултати.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР