Американските сенатори от Демократическата и Републиканската партии подкрепят предложението за

...
Американските сенатори от Демократическата и Републиканската партии подкрепят предложението за
Коментари Харесай

Републиканци и демократи искат спешна среща Байдън-Путин

Американските сенатори от Демократическата и Републиканската партии поддържат предлагането за осъществяване на руско-американска среща на върха, само че се опълчват на възобновяване на двустранните връзки, оповестява Axios.

" Тази среща би трябвало да се случи - споделя Марко Рубио (републиканец от Флорида). - Независимо какви искания имаме към Путин, той разполага с голям боеприпас от нуклеарни оръжия. Само това значи, че би трябвало по някакъв метод да взаимодействаме с него. "

Ричард Бър (републиканец от Северна Каролина) акцентира, че не вижда " никакви отрицателни аспекти в тази " среща.

Сенаторът Бен Кардин, демократ от Мериленд, назова срещата на върха " добра концепция ", стига въпроси като обстановката в Украйна и хакерските офанзиви да са на дневен ред.

На собствен ред Крис Мърфи (демократ от Кънектикът) съобщи, че се доверява на своя съпартиец Байдън, който " знае по кое време ще пристигна подобаващият миг да седне на масата за договаряния с Путин ".

Въпреки това, отбелязва порталът, редица други сенатори са по-предпазливи в своите оценки. " Виждали сме този филм и преди и знаем по какъв начин ще се реализира разговорът сред президента Байдън и президента Путин ", съобщи старши републиканецът от комисията по външните връзки на Сената Джим Риш (от Айдахо). Той счита, че Байдън не би трябвало да се доверява на нито едно от отговорностите, които съветският водач поема.

Според Риш, Байдън би трябвало даже преди срещата на върха да вкара наказания, ориентирани към блокиране на газопровода " Северен поток 2 ". Тази позиция беше подкрепена и от Тед Круз (Тексас).

Председателят на комисията по външни връзки на Сената Робърт Менендес (от Ню Джърси) съобщи, че се доверява на Байдън и има вяра, че ръководителят на администрацията на Вашингтон ще успее да организира срещата на върха, макар че не разпорежда огромни очаквания на срещата.

Изглежда все по-вероятно Байдън да седне с Путин някъде след срещата на върха на Г-7, която ще се организира в Обединеното кралство през юни. Това ще бъде първото задгранично пътешестване на президента от встъпването му в служба.

Съобщава се, че държавният секретар Антъни Блинкън възнамерява да посети Киев идващия месец, евентуално като спомагателен сигнал за поддръжка на Украйна преди евентуалната среща на върха на Байдън-Путин.

Белият дом съобщи, че този месец президентът е предложил срещата на върха да работи за по-стабилни и предвидими връзки и да избегне по-нататъшна ескалация.

Затварянето на кремълския критик Алексей Навални и построяването на съветския газопровод " Северен поток 2 " към Европа също способстват за спешността и неустойчивостта на всеки дневен ред на срещата на върха.

Сенатор Джош Хоули (републиканец) разяснява, че Байдън би трябвало да подтикне европейските съдружници да създадат повече, с цел да подсигуряват личната си сигурност, изключително във връзка с Русия, до момента в който са в Лондон и Брюксел.

" Не можем по едно и също време да устоим на съветската експанзия и на китайската експанзия. Просто не можем да създадем и двете ", сподели Хоули.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР