Американски учени от университета Дюк създадоха биологичен компютър, като свързаха

...
Американски учени от университета Дюк създадоха биологичен компютър, като свързаха
Коментари Харесай

Свързаха маймунски мозъци с компютър

Американски учени от университета Дюк сътвориха биологичен компютър, като свързаха мозъците на няколко маймуни в една система, способна да взема решение елементарни задания и да се оправя с сложени проблеми.

Научното изобретение се приближава до научната фантастика, тъй като в случай че по сходен метод бъдат свързани мозъците на няколко индивида, то те ще могат да поддържат връзка от разстояние, като си предават мисли мислено, написа списание Сайънтифик Рипортс.

Автор на амбициозния план е неврофизикът Мигел Николелис. Целта на изследването му била основаване на електронни протези за хора с увреждания, които могат да бъдат направлявани благодарение на мисълта.

Работата почнала с разработка на общоприети интерфейсове мозък-компютър. С тази технология посредством електроди, които предават мозъчните импулси, разнообразни предмети, свързани с тях, могат да бъдат накарани да се движат.

Николелис и неговите сътрудници са свързали мозъка на три маймуни към компютър, на екрана на който в действително време се отразяват придвижванията на роботизирана ръка. Мотивирани с разнообразни награди, приматите съумели да накарат със силата на мисълта си ръката да стигне до задачата си.

Тестовете траяли, като на приматите били сложени по-сложни задания, с които те също съумели да се оправят. Те взеха решение поставените им задания, създавайки супермозък от три органа. Тази конструкция ние нарекохме brainet (мозъконет) – декларира Николелис.

В идната фаза на плана учените траяли опитите с животни, като този път се спрели на мишки. В мозъците на гризачите били вградени електроди, които трябвало да подтикват невронната им мрежа, отговаряща за придвижването.

 Мозък

Целта била животните да синхронизират мозъците си, без да употребяват помощта на компютър. Учените са почнали да изпращат електрически импулси и да възнаграждават животните за сполучливата синхронизация на активността на мозъка. След 10 сеанса мишките са съумели да го вършат през 61 % от времето.

Николелис счита, че в случай че успее да усъвършенства синхронната работа на няколко човешки мозъка, в най-близко бъдеще съществува шансът те да стартират да обменят между тях мисли без помощта на език.

На математиците да вземем за пример не всеки път им е елементарно да описват за доста комплицирани и нереални обекти. Мозъконетът би могъл да се употребява при груповото решение на проблеми, отбелязва още той.

Технологията може да откри доста приложения, изяснява Николелис, само че за момента той се е съсредоточил в основаването на екзоскелет за парализирани, ръководен със силата на мозъка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР