Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила

...
Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила
Коментари Харесай

Допуска се, че ракетата, ударила Полша, може да не е дошла от Русия

Американски публични представители оповестиха, че по първични данни ракетата, блъснала Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща съветска ракета на фона на смазващата офанзива против електрическата инфраструктура на Украйна във вторник, съобщи Associated Press. 
Длъжностните лица са говорили пред организацията при изискване за анонимност, защото не са упълномощени да разискват въпроса обществено, прецизира AP. 

Тази оценка и коментарът на Съединени американски щати Джо Байдън, който също е декларирал, че е „ малко евентуално “ ракетата да е изстреляна от Русия, опонират на информацията, дадена по-рано от почитан чиновник на американското разузнаване, който съобщи пред AP, че на полска територия са паднали съветски ракети, отбелязва организацията.    Полското министерство на външните работи заяви по-рано, че ракета, създадена в Русия, е паднала в източната част на страната.
НАТО и страните от Г-7 обявиха през днешния ден, че ще останат в стеснен контакт, с цел да вземат решение за възможна реакция на гърмежа в Полша, който лиши живота на двама души в село наоколо до границата с Украйна, заяви Reuters.   Съвместното изказване пристигна след изключителна среща, която водачите на страните от НАТО и Г-7 организираха в границите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Те разискаха гърмежите в членката на НАТО Полша, които, съгласно първичните мнения, евентуално са били породени от ракета, създадена в Русия.   " Съгласни сме да останем в стеснен контакт, с цел да определим подобаващите последващи стъпки в хода на следствието ", показаха в общо изказване водачите на Съединени американски щати, Канада, Европейския съюз, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Испания и Обединеното кралство.   " Предлагаме цялостната си поддръжка и подпомагане за следствието на Полша “, се споделя още в изказването.
Лидерите на НАТО и Г-7 също по този начин осъдиха съветските " безчовечен " набези против украински градове и гражданска инфраструктура.
  Руското министерство на защитата отхвърли съветски ракети да са блъснали полска територия, като назова тези известия " преднамерена провокация, целяща изостряне на обстановката ".
  Президентът на Полша Анджей Дуда в началото беше по-предпазлив в изказванията си, като уточни, че няма безапелационни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е създадена. Той съобщи, че " най-вероятно " е създадена в Русия, само че това към момента се ревизира. Ако това се удостовери, за първи път след нахлуването на Русия в Украйна съветско оръжие ще е паднало на територията на страна от НАТО, отбелязва AP.   В основата на алианса на НАТО стои правилото, че нападението против един член е нахлуване против всички, напомня организацията   Президентът на Полша сподели, че е доста евентуално страната да изиска съвещания по член 4 от контракта за НАТО.    Съгласно член 4 страна членка на НАТО може да изиска съвещания с останалите страни от НАТО, в случай че има опасения за териториалната си целокупност, политическата си самостоятелност или за сигурността си, напомня DPA.   " Нашият дипломат ще участва на срещата на Северноатлантическия съвет на следващия ден в 10 ч. в централата на НАТО... доста евентуално е посланикът да изиска активиране на член 4, или съюзнически съвещания ", сподели по-рано полският президент пред публицисти.   Министър-председателят Матеуш Моравецки разгласи преди този момент, че Полша ще ускори наблюдението на въздушното си пространство след случая. Моравецки сподели, че е взето решение за повишение на бойната подготвеност на определени елементи на полските въоръжени сили, с необикновен акцент върху наблюдението на въздушното пространство.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно денем изключителна среща на посланиците на НАТО, с цел да обсъдят събитията в Полша, оповестява още AP.   Съветът за сигурност на Организация на обединените нации също следва да се събере през днешния ден за авансово плануван брифинг за обстановката в Украйна. Със сигурност щеше да бъде издигнат и въпросът за ракетния удар в Полша.   В изказванията си Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказват, че най-малко към този момент не преглеждат ракетния гърмеж като съветска офанзива, отбелязва AP.   В изказването на Полша не се преглеждат събитията на удара, в това число дали става въпрос за неточност при насочването на ракетата или за това тя да е била отклонена от курса от украинската защита. Президентът Дуда назова случилото се „ еднократен “ случай и сподели, че Полша остава спокойна.   В изказването на НАТО се споделя, че това е " драматичен случай ".   Украинският президент Володимир Зеленски назова ракетния удар в Полша „ доста сериозна ескалация “ на войната.   Ако Русия съзнателно е насочила ракетата си към Полша, тя рискува да въвлече 30-те страни от НАТО в спора, отбелязва AP.   Полските медии оповестиха, че ударът е бил нанесен в село Пшеводув, на 6 км от границата с Украйна.   Руското министерство на защитата отхвърли да стои зад „ каквито и да било удари по цели наоколо до украинско-полската граница “. В изказване министерството на защитата назова информацията " умишлена провокация " за разпространение на подправени вести за Русия.   Полският външен министър Збигнев Рау извика съветския дипломат и изиска незабавни подробни пояснения, заяви полското държавно управление.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън e разискал с полския външен министър Збигнев Рау и с украинския външен министър Дмитро Кулеба детонацията в Източна Полша и координацията на нейното следствие и по-нататъшните стъпки. 
 
I spoke with Polish Foreign Minister @RauZbigniew today to reiterate full U.S. support for Poland’s ongoing investigation of the explosion that resulted in the loss of Polish life.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 16, 2022
" Тази заран, до момента в който бях в Бали, разговарях с полския външен министър Рау и украинския външен министър Кулеба по отношение на детонацията в Източна Полша. Съгласихме се да поддържаме тясна съгласуваност през идващите дни, до момента в който тече следствието и се дефинират подобаващите последващи стъпки ", написа Блинкън в Twitter.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР