Американски и японски учени разкриха три тайни, свързани с миналото

...
Американски и японски учени разкриха три тайни, свързани с миналото
Коментари Харесай

Разкриха тайни за миналото на Марс

Американски и японски учени разкриха три секрети, свързани с предишното на Марс, оповестява Българска телеграфна агенция. По този метод бе доказана препоръчаната преди 30 години догадка за следствията от един-единствен конфликт на небесно тяло с Червената планета.

Специалистите съумяха по едно и също време да обяснят гладкия релеф на северното полукълбо на планетата, което е по-младо от южното, високото наличие на метали в недрата на Марс и произхода на луните Фобос и Деймос.

Учените допускат, че преди към 4,3 милиарда години небесно тяло, чийто диаметър е не по-малък от 1200 км, се е блъснало в северното полукълбо на Червената планета. Това довело до дисторция в съответния регион, до внасяне на метали в недрата, както и до образуване на луни от появилите се след конфликта парчета.

Затова северното полукълбо се оказало по-младо от южното, а по оценка на учените, понастоящем металите съставляват 0,8% от масата на Марс.

До тези изводи учените стигнали, откакто въз основа на паднали на Земята марсиански астероиди решили процентното съответствие на металите в общата маса на Червената планета.

След това, благодарение на компютърни симулации, астрономите определили параметрите на небесното тяло, чийто конфликт с Марс довел до следените в този момент последици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР